Székhely: 2100 Gödöllő, Szabadság tér 7. | Telefonszám: +36-28/529-100; +36-28/529-180 | E-mail cím: pmh@godollo.hu. | fb.com/godollovaros | Gödöllő Városi Net Tv | Gödöllői Szolgálat

Fresh from the Press

Kiemelt hírek

Ők vehetnek át elismerést a városi pedagógusnapon

A hagyományokhoz híven idén is a tanév zárásával kerülnek átadásra a Gödöllő Gyermekeiért és Ifjúságáért díjak, valamint a Gödöllő Talentum díj.
A Gödöllő Gyermekeiért és Ifjúságáért díjat idén Szűcs Máriának a Gödöllői Mesék Háza Óvoda óvodapedagógusának és Dr. Katonáné Kármán Katalinnak, a Gödöllői Damjanich János Általános Iskola tanárának, valamint a Gödöllői Kastélykert Óvoda (Martinovics utcai óvoda) és a Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola szakmai közösségének ítélte oda képviselő-testület.
Polgármesteri Ezüstérem kitüntetést öten vehetnek át: Buzásiné Kómár Noémi, Hornyák Bernadett, Mészáros Eszter, Széles Petra és Csenteri Csaba.
A GÖDÖLLŐ TALENTUM díjban idén Eszenyi Zsombor, a Fréderic Chopint Zenei AMI egykori növendéke részesül, aki jeleneg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rendkívüli tehetségek tagozatán klarinétosként folytatja tanulmányait.
Az elismerések átadására június 18-án kedden, 14 órakor kerül sor a Művészetek Házában.

2019, Testületi ülések

2019. június 20.

Meghívó a Képviselő-testület 2019. június 20-án tartandó ülésére

1. Beszámoló a Gödöllő Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2018. évi munkájáról

2. Javaslat Gödöllő Város 2019. évi költségvetéséről és gazdálkodással összefüggő egyes feladatokról szóló önkormányzati rendelet módosítására

3. Javaslat a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 25/2007. (IX.14.) sz. önkormányzati rendelet módosítására

4. Javaslat a Gödöllői Premontrei Apátság területére vonatkozó telepítési tanulmányterv elfogadására

4. Javaslat a Gödöllői Premontrei Apátság területére vonatkozó telepítési tanulmányterv elfogadására – tanulmány terv

5. Javaslat konzorciumi együttműködési megállapodás megkötésére a Rákos-patak revitalizációjával kapcsolatban

6. Javaslat a gödöllői 4128/1 helyrajzi számú ingatlan (Szabadság úti óvoda) tulajdonjogának ingyenes átruházására

7. Javaslat a súlykorlátozással érintett utak engedéllyel történő használatáról szóló 3/2019. (II.22.) önkormányzati rendelet módosítására

9. Javaslat az 5. számú háziorvosi körzetre vonatkozó szerződés megkötésére

10. Javaslat a maximális csoportlétszámok átlépésének engedélyezésére az önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben a 2019/2020-as köznevelési évre

11. Javaslat a Gödöllői Forrás Szociális Segítő és Gyermekjóléti Központ alapító okiratának módosítására

12. Javaslat a Gödöllői Piac Kft. alapító okiratának módosítására

13. Javaslat a Gödöllői Polgármesteri Hivatal iratkezelési és informatikai biztonsági szabályzatának elfogadására

14. Javaslat ideiglenes választási hirdetőtáblák kihelyezésére

Hírek

Emlékezés Grassalkovich Antalra

Hagyományosan június 13-án emlékeztek meg a gödöllőiek Grassalkovich I.Antalról, Gödöllő egykori kastélyépítő földbirtokosáról. A Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete kezdeményezése az egykori Antal-napi vigasságokra utal, amikor is a a kastélyban nagy ünnepségeket rendeztek Gödöllő urának tiszteletére.
Grassalkovch Antalnak a kastéllyal szemben álló, Bíró János szobrászművész által készített szobránál dr. Czeglédi Noémi
történész, a Gödöllői Városi Múzeum főmuzeológusa mondott megemlékező beszédet,melyben kiemelte: Gödöllő Grassalkovich Antal idején három utcácskából álló faluból uradalmi központ lett impozáns kastéllyal, új utcákkal, házakkal. A város református őslakossága telket és építőanyagot kapott lebontott templomuk helyett. Mint mondta, Gödöllő arculatára a mai napig hatással van Grassalkovch I. Antal építő tevékenysége.
A beszédet követően a résztvevő szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat a szobornál.

Kiemelt hírek

Hőségriadó!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos a Nemzeti Népegészségügyi Központ Országos Tisztifőorvosa 2019. június 12-én (szerda) 00.00 órától 2019.  június 16-án (vasárnap) 24.00 óráig az ország teljes területére III. fokú hőségriasztást adott ki.

A hőségriasztást a tartósan igen magas hőmérséklettel együtt járó, megnövekedett egészségi kockázatok teszik indokolttá.
Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri, hogy a hőségriasztás ideje alatt különösen ügyeljen mindenki a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között igyekezzenek árnyékban tartózkodni, kerüljék a tűző napot! A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban, illetve használják ki a telepített párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget! Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban!
A tartós hőség miatt, az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri. A szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl, ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok. Akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a meleg! A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel!

 

Kiemelt hírek

Városmarketing gyémánt díjat kapott a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál

Megkapta a hetedik Városmarketing Gyémánt Díjat Gödöllő. Az önkormányzat ez alkalommal rendezvény- esemény kategóriában a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál 2018-as eseményével pályázott a Magyar Marketing Szövetség megmérettetésén.

A Carplove International Nonprofit Kft.szervezésében megvalósuló rendezvényre a múlt évben közel negyvenezer érdeklődő látogatott Gödöllőre, s a világ természetfilmesei itt adtak egymásnak találkozót.
A Nemzetközi Természetfilm Fesztivált a Haszonállat-génmegőrzési Központ. Gödöllő város Önkormányzata, a Gödöllői Királyi Kastély és a Carplove International Nonprofit Kft. alapította.
Gödöllő önkormányzata a kezdetektől fogva támogatja a rendezvényt.
Az elismerést június 5-én egy szakmai konferencia ünnepélyes záróakkordjaként adták át Budapesten. A városmarekting gyémánt védjegy logó használatára a város és a fesztivál gazdája, a Carplove International Nonprofit Kft. is jogosult.

Kiemelt hírek, Uncategorized @hu

Trianon: A személyes találkozások teremthetik meg a nemzeti összetartozást

A Királyi Kastély melletti országzászlónál felállított Trianon emlékműnél emlékeztek ma a gödöllőiek a 99. évvel ezelőtti trianoni békediktátum aláírására.
A rendezvényen dr. Gémesi György polgármester mondta el gondolatait annak kapcsán, hogy a Trianon emlékmű új helyen került felállításra. Beszédében kitért az országzászló történetére is, amelyet – ahogy a többit is szerte az országban – a trianoni szerződésre emlékezve, figyelmeztetésként nemzeti összetartozásunkra állítottak az I. világháborút követően. A megemlékezés szép mozzanata volt, hogy Varga Árpád, a Gödöllői Lokálpatrióta Klub önkormányzati képviselője adományaként nemzeti lobogó került a szépen felújított zászlótartóra.
Ezt követően Ifj. Bárdy Péter mondott emlékező beszédet, amelyben kitért arra, hogy a kilencvenkilenc éve aláírt békediktátum következményeként elvesztettük hazánk területének és népességének kétharmadát, az ipartelepek több mint fele, a bank- és hitelintézetek kétharmada került a szomszédos országokhoz, elvesztettük termőföldjeink nagyobbik része, faállományunk közel 90%-a, de útjaink és vasúthálózatunk több mint 60%-át is. Majd áttekintette azt is, milyen folyamatos erősítették és gyengítették az anyaország és a határon túlra kényszerült magyarság kapcsolatát, s ezen belül kiemelte a Gödöllőhöz köthető lépéseket:
“Számomra is meghatározóak voltak például a Fábri Mihály tanár úr, városunk díszpolgára által szervezett tanulmányi kirándulások. Miska bácsi évtizedeken keresztül vitte a gödöllői fiatalokat kirándulni annak a mondatnak a jegyében, hogy „útjainkon sosem hagyjuk el a történelmi Magyarország területét, de kirándulásainkhoz mindig szükségeltetik útlevél”. Meghatározó élmény volt számomra az is, mikor gimnazistaként, közel két évtizede Miska bácsi már akkor elvitt minket Dévára Böjte atyához, mikor Csaba testvért itt, az anyaországban még alig ismerték, és mikor nem 79, hanem 2 gyermekotthona volt.
Ezt a célt, a kapcsolatépítés célját szolgálja immár több mint 20 éve a Magyar Polgármesterek Világtalálkozója is, de ebből a felismerésből indult innen, Gödöllőről a Nemzeti Együvé Tartozás Napjának ünneplése, és ez ad valódi értelmet a határon túli településekkel ápolt testvérvárosi kapcsolatoknak is.
Ezek a személyes találkozások, egyszeri vagy rendszeres alkalmak tudják csak megteremteni a nemzeti összetartozást. Az ezekből a kapcsolatokból épülő szövedék eredményezheti azt, hogy lélekben egyesül a nemzet. Gyászból így lesz remény, szétszakítottságból így válik egység. Egység az örömben és egység a bánatban. ”
A megemlékezés az Arpeggio Gitárzenekar műsorával folytatódott, majd a megjelent intézmények és szervezetek elhelyezték az emlékezés koszorúit az emlékműnél. Gödöllő város önkormányzata nevében dr. Gémesi György polgármester, Pelyhe József alpolgármester és dr. Kiss Árpád jegyző koszorúzott.
A rendezvényen az egyházak képviseletében elsőnek Albert Gábor evangélikus lelkész mondott áldást, majd Polcz Zoltán, római katolikus káplán mondott imát. A műsorban az Arpeggio Gitárzenekar és a Gödöllői Városi Vegyeskar közreműködött.

Hírek, Kiemelt hírek, Uncategorized @hu

ALSÓPARKI KUTYAFUTTATÓ – LAKOSSÁGI FÓRUM

Kedves Palotakerti Lakók!

 

Gödöllő Város Önkormányzata június hónap során megkezdi a Palotakerti kutyafuttató bővítését, ivókúttal, padokkal történő felszerelését.

A kerítéssel határolt, jelenleginél nagyságrendekkel nagyobb terület az Állomás út – Palotakert – Alsó-parki fősétány által határolt fás területen kerül kialakításra, természetesen a zöld növényzet megtartásával, annak sérelme nélkül.

A helyszín kiválasztásánál alapvető szempont volt, hogy az semmiképp ne zavarja a lakótelep mindennapi nyugodt életét, de ne legyen attól távol sem.

Az elképzelésekről, tervezett fejlesztésekről a

helyszínen lakossági fórum

keretében szeretnénk Önökkel konzultálni, melynek időpontja:

  1. június 12. szerda 18:00

Szeretettel várjuk,

 

 Nagy Péter                              Tóth Tibor                            Dr. Gémesi György

szervező                          önkormányzati képviselő                    polgármester

Hírek, Kiemelt hírek

PARTNERSÉGI EGYEZTETÉS (előzetes tájékoztatás) Gödöllő Város településrendezési eszközeinek (településszerkezeti terv és helyi építési szabályzat) módosításáról

Ezúton tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy Gödöllő Város Önkormányzata megkezdte

Gödöllő város településrendezési eszközeinek

azaz

  • a 85/2009. (IV.23.) sz. önkormányzati határozattal elfogadott Településszerkezeti Terv (TSZT) és
  • Gödöllő város helyi építési szabályzatáról szóló 30/2018. (XII. 14.) sz. önkormányzati rendelet (GÉSZ)

módosítását.

A módosítás tartalma:

A Gödöllői Premontrei Apátság azzal kereste meg az Önkormányzatot, hogy ismételten szeretné kérni a tulajdonába került területre vonatkozó hatályos építési előírások módosítását. Levelükben leírták, hogy több zöldterületet szeretnének biztosítani az iskolába és az óvodába járó gyermekeknek, az új templom építésére pedig a korábbi elképzeléstől eltérően, az örökségvédelmi és hitéleti igények egyaránt figyelembe vevő új, optimális helyszín került kiválasztásra, amelynek erre a célra való felhasználása a jelenlegi övezeti besorolása miatt nem lehetséges.

Az ún. premontrei területre készülő módosítással együtt lehetőség nyílik arra, hogy azon lakossági változtatási kérések is megvizsgálásra kerüljenek, amelyek az előző évi felülvizsgálat partnerségi egyeztetése után, megkésve érkeztek be hozzánk.

A rendezés célja:

A módosítással érintett területekre vonatkozóan a fejlesztési elképzeléseknek megfelelő építési előírások meghatározása.

A rendezés várható hatása:

A módosítással érintett területeken a tervezett fejlesztések megvalósulhatnak, kapcsolódva a városfejlesztési célkitűzésekhez.

A módosítással kapcsolatos előzetes észrevételeiket, javaslataikat írásban 2019. június 20-ig adhatják meg Gödöllő város főépítészének címezve

  • postai úton: Gödöllői Polgármesteri Hivatal Főépítészi Iroda – 2100 Gödöllő, Szabadság tér 6. vagy
  • e-mailen: foepitesz@godollo.hu.

Előzetes észrevételeiket, javaslataikat ismertethetik a témában megrendezésre kerülő

lakossági fórumon

is, mely

2019. június 11-én 17:00 órakor

 kerül megtartásra a

SZIE Alma Mater Étteremben

(2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1.).

 

Dr. Gémesi György polgármester sk.

Hírek

A VÜSZI Nonprofit Kft. tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy Gödöllő város közterületein – időjárás függvényében – 2019.06.04 – 2019.06.23 időintervallumban megtörténik a hárs, fenyő, platán és egyéb fák permetezése, melyet napnyugta után végez a szakcég.

Felhasználásra kerülő szerek:

Felhasználásra kerülő szerek: Dózis élelmezéseüi. várakozási idő Munkaeüi. várakozási idő Méhekre veszélyesség
Decis Mega (rovarölő) 0,25 l/ha  

 

 

 

21

 

 

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

mérsékelten veszélyes

Topas 100 EC (gombaölő) 0,5 l/ha
Mospilan 20 SG (rovarölő) 0,3 kg/ha
Csöppmix (tápoldat) 3 l/ha
Vektafid A (rovarölő) 2 l/ha

 

Hírek, Programok

Koncertek, családi programok az Arbofeszten

Fergeteges hangulat fogadta azokat, akik kilátogattak az Arbofesztre. A reggeltől késő estig tartó programok között minden korosztály megtalálta a számára vonzót. Főzőverseny, játékos vetélkedők,koncertek várták a családokat. A versenyző csapatok bográcsaiban lecsó rotyogott, amit a játékokban kifáradt fesztiválozók az utolsó falatig el is fogyasztottak. A versenyzőknek a főzés mellett több feladatban is helyt kellett állniuk, többek között palacsinta dobálásban is össze kellett mérniük erejüket.
Amíg a zsűri elbírálta a koncérok tartalmát, a látogatók kisvonatozhattak, lovagolhattak, vagy leküzdhették valamelyik akadálypályát. Persze nem hiányoztak a különböző kézműves foglalkozások és az arcfestést sem.
A főzőverseny győztese végül a Szivacs Brothers csapata lett. második helyen végzett a Gödöllői Lokálpatrióta Klub, a harmadik helyet pedig a Nagycsaládosok Egyesülete csapata érdemelte ki.
A rendezvényhez a kezdetektől fogva hozzátartozik a zene. A színpadon is egymást váltották az előadók. A rendezvény sztárvendége Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar volt.

 

Betűk visszaállítása
Kontraszt