A magyar szecesszió Európa-hírű művészeti csoportosulása, a városban 1901-től 1920-ig működő Gödöllői művésztelep (lásd ott) szellemiségét, művészeti hagyományait élteti és adja tovább a GIM, a Gödöllőn és környékén élő, országos- és nemzetközi elismertségű iparművészek csoportosulása.

A műhely alapító tagjai: Anti Szabó János képzőművész, Bódis Erzsébet textilművész, F. Orosz Sára keramikusművész, Fábián Dénes Zoltán képzőművész, restaurátor, Farkas Éva gobelinművész, Katona Szabó Erzsébet Ferenczy Noémi-díjas textilművész, Kun Éva Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, Müller Magda keramikus-művész (†), Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, Remsey Flóra Ferenczy Noémi-díjas kárpitművész, Szuppán Irén Munkácsy-díjas textilművész, Kiváló és Érdemes Művész.

Műveikből és a meghívott művészek alkotásaiból rendszeresen láthatók itt képző- és iparművészeti kiállítások, időnként bemutatásra kerülnek az egykori szecessziós Gödöllői Művésztelep nagy művész egyéniségei (Körösfői-Kriesch Aladár, Nagy Sándor, Remsey Jenő) alkotásai, vázlatai.

A műhelyben az egykori Gödöllői Művésztelep hagyományaira épülő művészeti oktatás valósul meg. 3-4 hónapos évközi tanfolyamok és nyári intenzív tanfolyamok során tanulhatják meg az érdeklődők a gobelinszövés, kerámia, rajz- és festészet, különféle textiltechnikák alapjait.

A magas mesterségbeli tudásra nevelő tanfolyamokon a fiatal vagy felnőtt növendékekkel egyénileg foglalkoznak a művészoktatók, professzionális művészeti környezetben dolgozhatnak a felvételi vizsgákra készülők.

Évente több alkalommal különleges, összművészeti rendezvények, költői estek színhelye a kiállítóterem és az alkotóház színekre komponált, festői kertje. Információ a GIM-Ház honlapján.

Nyitva tartás:
szombat-vasárnap 14-17 h (november 1. – március 31.)
szombat-vasárnap 14-18 h (április 1. – október 31.)
Előzetes bejelentkezéssel más napokon is.

Elérhetőség:
2100 Gödöllő, Körösfői-Kriesch Aladár utca 15-17.
Telefon/fax: 06 28 419 660
E-mail: gimhaz@invitel.hu

Bővebb információ:
www.gimhaz.hu

A GIM-Ház kertje

Különleges mikroklímájú a GIM-Házat körülvevő, hangulatos művészkert, amely – akárcsak a Gödöllői Iparművészeti Műhely – a Gödöllői Művésztelep szellemiségét közvetíti a mai látogató számára. Az egykori művészkolónia életének fontos színtere volt a kert, s mint maguk körül mindent, ezt is igyekeztek művészivé formálni, a szépség megjelenítésére használni. Körösfői-Kriesch Aladár felesége, Ilka néni illatos kertjét irodalmi források említik.

A színekre komponált kert Gödöllő egyik különlegesen egyedi értéke, amely a Gödöllői Iparművészeti Műhely elnöke, Katona Szabó Erzsébet, Ferenczy Noémi-díjas textilművész fantáziája és munkája nyomán született. Így hozott létre “arany-, ezüst-, és vörös kertet”, ahol a hangulatot az évszakonként más-más színű, illatozó növények adják. Az egymás mellett lévők levele-virágja festői harmóniában él és pompázik a 100 évvel ezelőtti Művésztelep emlékezetére. A telek közepén egy hatalmas vöröstölgy áll, a “művésztelep fája”, lombkoronája a GIM megnyitásának évfordulóján, október közepén bíborszínűvé válik. A fát 2002-ben ültették, Gödöllő város lakosainak adományaiból. A művészkert szabadtéri kiállítótér is, így a kortárs művészet- és kertkedvelő látogatók számára egyaránt gazdag élményt nyújt.

Nyitva tartás:
szombat-vasárnap 14-17 h (november 1. – március 31.)
szombat-vasárnap 14-18 h (április 1. – október 31.)
Előzetes bejelenkezéssel más napokon is.

Elérhetőség:
2100 Gödöllő, Körösfői Kriesch Aladár utca 15-17.
Telefon/fax: 06 28 419 660
E-mail: gimhaz@invitel.hu

Bővebb információ:
www.gimhaz.hu