Pénteken délelőtt Jerzy Snopek lengyel nagykövet részvételével került sor a gróf Teleki Pál szobránál rendezett városi megemlékezésre. A hagyományosan a Teleki Pál Egyesület szervezésében megtartott ünnepségen egy hársfát ültettek el annak emlékére, hogy az egyesület éppen 30 évvel ezelőtt alakult meg városunkban.
A máriabesnyői temetőben nyugvó egykori miniszterelnök születésnapjára minden évben megemlékeznek a Teleki téren álló mellszobornál. A 141 évvel ezelőtt született egykori földrajztudós emlékművét idén nemcsak a városunk szervezetei koszorúzták meg, hanem a lengyel delegáció is. 110 évvel ezelőtt, 1920 augusztusában ugyanis Teleki Pál első miniszterelnöksége idején csak Magyarország nyújtott segítséget fegyverek, lőszerek és alkatrészek formájában a Szovjetunió által megtámadott Lengyelországnak – a támogatásnak köszönhetően a szabadságukért küzdő lengyelek vissza tudták szorítani a Vörös Hadsereget.
A most 30 éves Teleki Pál Egyesület részéről a kezdeményező Mészáros Piroska elnökségi tag és Kis Antal titkár ültette el a téren a hársfát.