November 29-én este Görög Ibolya protokollszakértőt látta vendégül a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ, aki telt ház előtt osztotta meg gondolatait a mindennapi viselkedés alapvető formáiról, a protokoll szerepéről az ember életében. A beszélgetőtárs L. Péterfi Csaba, Gödöllő város kommunikációs igazgatója volt, akit – mint később kiderült – az egyetemen tanított is a meghívott vendég.

Az esten számtalan kérdés merült fel a helyes viselkedés kapcsán, amit Görög Ibolya kitűnő humorral, közvetlenül tálalt a közönség elé. Hogyan kerüljük el, hogy alapvető hibákat ejtsünk egy hivatalos rendezvényen? Hogyan viselkedjünk, ha netán – bár nem sok esély van rá – II. Erzsébet fogad bennünket a Buckingham Palotában? Milyen ékszereket viseljünk (Havas Henriknek is megmondta, amit kell) vagy éppen hogyan fogjunk kezet az illemnek megfelelően.

Görög Ibolya egyébként 1987 és 1999 között dolgozott a Miniszterelnöki Hivatal Protokoll Főosztályán. Ezalatt hét miniszterelnököt szolgált, 1992-től pedig protokollfőnökként irányította, szervezte a kormány hivatalos rendezvényeit. Görög Ibolya azóta sem pihen: szinte mindennap járja az országot, előadásokat tart protokollról, rendezvényszervezésről és viselkedéskultúráról, fennmaradó idejében pedig olykor akár abszurd kérdésekre ad kimerítő e-mailes válaszokat.

Természetesen szóba került napjaink legnépszerűbb weboldalának viselkedéskultúrája is; igen, a Facebookról van szó, amiről Görög Ibolyának is volt véleménye.

A protokollfőnököt számtalan esetben kérték fel a színházak, hogy segítsen a rendezési folyamatok során. Hegedűs D. Géza színművész konkrétan arról érdeklődött, hogy hogyan is lehetne a darabban bunkó. Ibolya válasza a következő volt: nyalja le a kanalat és tartsa el a kisujját, mert ennél nagyobb bunkóság nincs.

Aki csak teheti, keresse fel a www.facebook.com/Godollonettv oldalt, ahol a teljes beszélgetés elhangzott. Megéri!

Az est végén Görög Ibolya dedikálta is az eddig megjelent öt könyvét. Ha már könyv, akkor könyvtár! Ha nem akarják megvenni, akkor kölcsönözzék, megéri!