A kormány döntése alapján az óvodák és bölcsődék rendkívüli szünet elrendeléséről a polgármester saját hatáskörben dönthet. Gödöllő város vezetése, egyeztetve a városi bölcsődék és óvodák vezetőivel, úgy határozott, hogy az intézményeiben nem rendeli el a rendkívüli szünetet, de azok a szülők, akik nem szeretnék bölcsődébe vagy óvodába járatni gyermeküket a következő időszakban, nyilatkozat ellenében megtehetik, hogy otthon gondoskodnak a gyermek felügyeletéről. Ezeket a nyilatkozatokat az óvoda vezetőjének kell leadni (a nyilatkozatot az óvodától kérhetik el vagy a honlapról is letölthetik).

Gödöllő város önkormányzata a bölcsődék és óvodák bezárásával újabb terhet tenne a kialakult helyzet miatt az egyébként is nehéz helyzetbe került családokra, azzal, hogy nekik kelljen megoldani a gyerekek otthoni felügyeletét. Ugyanakkor megérti és elfogadja azon családok aggodalmát, akik gyermeküket nem szeretnék közösségbe vinni.

Fontos megjegyezni, hogy a kisgyermekek nem tartoznak a koronavírus által veszélyeztetettek közé, de vírushordozók lehetnek. Arra kérünk minden szülőt, hogy csak egészséges gyermeket vigyenek az intézménybe, illetve ha a család, vagy bármely családtag az elmúlt időszakban külföldön tartózkodott, azt jelezzék az intézményben. Ezekben az esetekben az intézmény vezetője dönthet arról, hogy a gyermek nem látogathatja az intézményt. Nagyon fontos, hogy az otthon maradt gyermekekről ne a nagyszülők gondoskodjanak!

Orbán Viktor miniszterelnök péntek esti nyilatkozatában maga is azt kérte, hogy az otthon maradt gyerekek felügyeletét ne a nagyszülők lássák el, mivel az idősek a veszélyeztetettek körébe tartoznak.

Az önkormányzat a város valamennyi bölcsődéjében és óvodájában biztosítja a szükséges higiéniai feltételeket, a szükséges fertőtlenítés lehetőségét, továbbá védőintézkedéseket tett már az elmúlt hetekben is.

A jövő héten, miután látható lesz, hányan igénylik gyermekük bölcsődei és óvodai ellátását, az önkormányzat ennek függvényében dönt a továbbiakról.

Azon gyermekek számára, akik nem veszik igénybe a bölcsődei vagy óvodai szolgáltatást, továbbra is lehetőséget biztosítunk az étkezés megoldására.

Fontos tudni, amint az a pénteki miniszterelnöki nyilatkozatban is elhangzott, hogy nem egy-két hétről beszélünk, hanem akár hónapokról is.

Természetesen, amint Magyarország kormánya máshogy határoz és szigorítja az óvodák és bölcsődék nyitva tartását, Gödöllő város önkormányzata azonnal meghozza a szükséges intézkedéseket.

 

A nyilatkozat innen tölthető le.