Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

1 könyv, 1 film, 1 kávé: Ady és Csinszka világa

1k_1

Február 24-én este új programsorozat debütált a Gödöllői Városi Könyvtárban; az 1 könyv, 1 film, 1 kávé című előadás során a jövőben L. Péterfi Csaba műsorvezetésével egy-egy olyan könyvről és filmről lesz szó, ami valamely fontos évfordulóhoz kapcsolódik. Most, első alkalommal Ady Endre halálának 100. évfordulója adta a beszélgetés témáját; a költőről, verseiről és elsősorban szerelmeiről Gaálné dr. Merva Mária irodalomtörténésszel hallhattak beszélgetést az érdeklődők, majd ezt követően a Csinszka című film vetítésére került sor. Az 1987-ben forgatott, a főiskolás Nagy-Kálózy Eszter főszereplésével készült alkotásban Ady egykori múzsájának és feleségének az életébe pillanthattunk be, a szóban forgó kávét pedig a könyvtár Mi újság V.An? kávézójában fogyaszthatták el az eseményre látogatók.

A beszélgetés során Rockenbauer Zoltán: Csinszka, a halandó múzsa című könyvének egy-két momentumát ismerhették meg az egybegyűltek. Boncza Berta, vagy ahogy mindenki ismeri, Csinszka, a költő halála után irodalmi tanulmányaink szerint eltűnt a közéletből…Pedig nem. Oly annyira nem, hogy Ady halála után ő udvarolt Babits Mihálynak, méghozzá igen erőteljesen. Babits viszont tartott Ady átkától, amit a költő „Aki helyemre áll majd“ című versében (1909) fogalmazott meg: „Átkozott legyen az, Aki helyemre áll majd, Innyére méreg hulljon, Két szeme megvakuljon…“. Nyilván nem ezért, de nem lett belőle frigy, pedig Csinszka – törekvő lévén – mindig az ország első költőjének a hitvese akart lenni (Ady halála után Babits volt a célpont). Végül Márffy Ödön festőművésznél kötött ki.
A könyvből kiderül, hogy az Ady-jogokat mennyire próbálta kisajátítani magának Csinszka; ez többé-kevésbé sikerült is neki, de azért az Ady-örökösök igen megnehezítették a dolgát.
A beszélgetés során kiderült az is, hogy Csinszka és Léda (Brüll Adél) milyen viszonyban voltak egymással, beleértve Ady-verseit is. Tulajdonképpen a költő a Léda-versekkel szerzett hírnevet magának (1906-tól), ami nem nélkülözte az erotikát sem, ami abban az időben teljesen szokatlan dolognak számított. Ugyanakkor a Csinszkához írt költemények teljesen nélkülözik ezt a fajta intimitást. Éppen ezért nagyon érdekes, hogy Csinszka rajongott Lédáért; Adytól azt kérte nászajándékként, hogy mutassa be neki Lédát, amire a költő nem volt hajlandó. A sors fintora, hogy Csinszka és Léda egyazon évben hunytak el, persze nem egy napon. Lényeg a lényeg: Csinszka igen nagyvonalúan és tiszteletteljesen viszonyult Ady egykori múzsájához, aki 1925-ben, Gödöllőn vett egy villát.
De a könyvnél maradva: milyen is volt Csinszka? Nyilván sokan nem tudják, de a hölgy írt verset, festett és rajzolt is, vagyis a művészeti életbe is próbált bekapcsolódni, bár, kimagaslót nem alkotott.
A beszélgetést követően a már említett 1987-es Csinszka című filmet nézhették meg az érdeklődők. A mozival kapcsolatban Gaálné dr. Merva Mária egy dolgot emelt ki, méghozzá a dugibort. Szomorú, de a költő végnapjaiban már 5 liter bort ivott meg naponta. Csinszka ezt megpróbálta „lecsökkenteni“ 3 literre, de Ady trükközött és eldugta a szeszt. Persze mindig lebukott…
Az 1 könyv, 1 film, 1 kávé következő előadása március 30-án lesz, amikor is a Weiss Manfréd család viszontagságos életéről hallhatnak és láthatnak érdekességeket.

Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás