Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

Díjátadással ünnepeltük a magyar kultúra napját

10
A magyar kultúra napját ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. Városunkban hagyományosan ezen a napon vehetik át a Gödöllő Kultúrájáért Díjat azok, akik értékteremtő tevékenységükkel a város művészeti és kulturális életében kiemelkedő eredményeket értek el. A képviselő-testület ebben az évben Kósáné Szabó Beáta Enikőt, az Arpeggio Gitárzenekar vezetőjét és Seres Imrét, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ operatív referensét részesítette az elismerésben.
Az ünnepi rendezvény keretében került sor a Pest Megye Népművészetéért Díj átadására is, amellyel Pest Megye Önkormányzata a múlt évben Kecskés Józsefet tüntette ki.
A megyei elismeréseket minden évben a Megyenap alkalmából adják át, a múlt év decemberében azonban a járvány elleni védekezés nem tette lehetővé az ünnepség megrendezését.
A Gödöllő Kutúrájáért díjátadó ünnepségen dr. Gémesi György polgármester mondott köszöntőt,
melyben a kultúrát Gödöllő egyik arculati tényezőjének nevezte. Mint mondta, az elmúlt két évben a covid ezt a területet is megtépázta, de lassan, fokozatosan visszakerül abba a helyzetbe, ahol a járvány előtt volt, köszönhetően azoknak akik nem adták fel, akiket nem riasztottak el a problémák. Leszögezte, bár az újraépítkezésnek nehéz fázisai vannak, nem lehet megállni, nem lehet vége ennek a szép és értékes folyamatnak.A kultúra kapaszkodót ad nekünk ebben a nehéz, szétzilálódott világban, ahol most az újraépítkezés a fő feladat – mondta Gémesi György, s kijelentette, ő maga és az önkormányzat ebben partner lesz.
A polgármester méltatta a kitüntetetteket és köszöntetet mondott mindazoknak, aki a gödöllői kulturális életben és a gödöllői kulturális életért dolgoznak.
A Gödöllő Kutúrájáért Díjakat Gémesi György polgármester, a Pest Megye Népművészetéért Díjat Szigetvári József, a Közép-Magyarországi Folklór Szövetség elnöke adta át.
Kecskés József több mint, ötvenéves pályafutása során megszámlálhatatlan tárlatnak rendezője, kurátora. Gödöllő kulturális életének megkerülhetetlen személye.
Debrecenben megszerzett diplomájával Balmazújvárosban kezdett dolgozni, majd 1979-ben pályázat útján került Gödöllőre, az épültő művelődési központ élére, ahol már az előkészítő munkába is részt vett. Tágas kultúrakép és kultúrafelfogás jellemezte. A hiteles értékválasztás és értékközvetítés, a társadalmi érzékenység és a társadalmi elfogadottság volt elsődleges számára. Nagysikerű színházi előadások, képző- és iparművészeti, népművészeti kiállítások tették országosan ismertté a Művelődési Központot. Hagyományőrző népi együttesek és a Gyermekszínjátszók találkozója, a Néptáncosok majálisa, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ által szervezett „Fa ága rügyével” Kárpát-medencei Magyar Népmesemondók Találkozója szervezése is az ő nevéhez fűződik.
Az ország minden pontjáról kapott meghívásokat művészeti, néprajzi, helytörténeti kiállítások rendezésére Budapesttől Dunaszerdahelyen át Kolozsvárig. Az ország legnagyobb egyetemein, főiskoláin és sok szakmai intézményben tanított, részt vett és ma is részt vesz több intézmény és alapítvány munkájában. Tevékenységét számos díjjal elismerték.
Kósáné Szabó Beáta Enikő közismert, nagy szakmai és emberi megbecsültséggel övezett személyiség, zenetanár. Több évtizede tartó- kulturális-, művészeti tevékenységével, sokoldalú tehetségével, a különböző korosztályokhoz tartozó tanítványok felkarolásával, segítésével alapozta meg hírnevét. 40 éve, hogy a F.Chopin Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában dolgozik, ami az első munkahelye. Munkáját nagy szakmai és emberi odaadással végzi, olyan kiváló tanár-egyéniség, aki nemcsak összetartja, hanem művészi közösséggé is formálja régi és új tanítványait. Ékes bizonyítéka ennek az idén 30 éves Arpeggio gitárzenekar, amely számos külföldi és hazai sikert, díjat tudhat magáénak. Tagja a Cavaletta Művészeti Egyesületnek, a Cuento Gitártriónak, a Gödöllő Consort zenekarnak és a VitrinBeat formációnak.
Seres Imre 1982 januárja óta – dolgozik Gödöllő város kulturális, művészeti élete, közművelődése szolgálatában. Kezdetben a Petőfi Sándor Művelődési Központban, a mai Művészetek Házában tevékenykedett fénytechnikusként, színpadmesterként, ezermesterként, műszaki vezetőként, de bekapcsolódott a konkrét közművelődési, kulturális munkába. Kiemelt fontosságú, jelentős helyi események, rendezvények, színházi előadások, társszínházi bemutatók, nemzeti és társadalmi ünnepségek, kiállítások, kézműves foglalkozások aktív, alkotó igényes szervezője, megvalósítója. Jelentős szerepe volt az intézmény 2010-ben történt felújításában.
2013 óta a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ munkatársa, ahol szintén számtalan tárlatot rendezett országos elismertségű képzőművészek, grafikusok számára. Mindezek mellett a Terasz Könyvtár megvalósításának fő motorja volt jelentős szerepe volt az INFOTÉR tervezésében és kivitelezésében.
Az ünnepi műsorban Pervai László, Albert János Árpád, az Arpeggio Gitrázenekar, a VitrinBeat Zenekar és a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ munkatársai közreműködtek.
Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás