Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

Emlékezés Juhász Ferenc költőre

juhasz2

Szépirodalom kedvelők karácsonyi ajándékának beillő programra került sor ma este a Gödöllői Városi Könyvtárban: Juhász Ferenc (1928-2015) kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő felesége, Katalin, és két lánya, Eszter és Anna idézték fel a művész emlékét L. Péterfi Csabával, Gödöllő város kommunikációs igazgatójával beszélgetve, majd levetítették a róla készített filmet.

Juhász Ferenc, aki Lator László szerint többszólamú, polifonikus verseket írt, második feleségével és a tőle született gyermekekkel boldog családi életet élt. Az este során elsősorban e „nagyon szeretem család” titkára derült fény.
A titok fontos alkotóeleme volt a törekvés arra, hogy örömöt szerezzenek egymásnak. Amikor a családfő nem tudott elbúcsúzni az otthoniaktól, üzenet-verseket hagyott az asztalon Tulipánnak (Eszternek), Rózsának (Annának) és Liliomnak (Katalinnak) címezve.
Esztertől megtudtuk, hogy édesapjuk szerény és szorgalmas ember volt. Arra nevelte lányait, hogy mindenkit tiszteljenek, aki a saját szakmáját szereti.
Anna felidézte, hogy édesapjukat és édesanyjukat megismerkedésük előtt már kemény próbák elé állította az élet. Egymásra találásuk, szerencsés találkozás volt, ami meghozta a vágyott boldogságot.
Katalin szerint Juhász Ferenc mágus volt. Mielőtt összeházasodtak, Párizsból küldött neki levelezőlapot, amin megírta, hogy két csillagszemű gyereket ad majd neki. Az egyik lett Eszter – aki édesanyja nyomdokain az orvosi pályát választotta –, a másik Anna, aki irodalmár, kulturális menedzser lett.
Arról is beszéltek, hogy Juhász Ferenc édesanyja mosónő volt, aki mindig igyekezett valamit lecsípni a bevételből és abból „leírt értéket”, könyveket vásárolt.
Amikor a költő már nagybeteg volt, orvos felesége és orvos lánya látták el. Gondoskodásuknak is köszönhető, hogy ő úgy ment el, ahogyan élt.
Ma hárman, együtt ápolják és éltetik az emlékét.
Az idén, születésének 90 évfordulója alkalmából A mindenség szerelmese – Juhász Ferenc 90 címmel 55 perces dokumentumfilm készült róla és egy kötetet is kiadtak. A könyv első részében barátai, szellemi társai idézik fel alakját, ezt követően legfontosabb verseiből olvasható válogatás, majd kortárs magyar szerzők vallanak Juhász Ferenc örökségéről. A kötet megtalálható a városi könyvtárban.
A könyvtári estén levetített filmben Juhász Ferenc archív felvételekről szólalt meg és számos kortárs művész idézte fel benne a költőhöz kapcsolódó élményeit.
Juhász Ferenc gödöllői vonatkozásairól elhangzott, hogy verset írt az egyetemi aulát A mag apoteózisa című domborművel díszítő Amerigo Tothoz és a kastélyban ünnepelte 80. születésnapját.
Mint megtudtuk, a városi könyvtárban februártól új sorozat indul Egy film – egy könyv címmel.

 

Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás