Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

HÁZI GYERMEKORVOSOK TÁJÉKOZTATÓJA

COVID

 

 COVID betegkezelési útmutató javaslat 20_09 18.    

 

 

HÁZI GYERMEKORVOSOK TÁJÉKOZTATÓJA

TISZTELT SZÜLŐK!

A COVID-19 járvány miatt a házi gyermekorvosi rendelőkben az ellátás rendje a korábban megszokotthoz képest változott, hiszen az egyéni szempontok mellett a járványügyi szempontokra is figyelemmel kell lenni. Ezzel tudjuk csökkenteni a betegség terjedését a gyermekközösségekben, és így védhetjük meg a magas kockázatú krónikus betegeket és az időseket a súlyos fertőzéstől. Figyelembe véve az érvényes hatósági szabályozásokat és a helyi viszonyokat, az ellátás rendje visszavonásig a következőképpen alakul.

  • A gyermek megbetegedése esetén a gyermeket tartsa otthon, vagy a közösségben kezdődő tünetek esetén az intézmény értesítését követően vigye haza.
  • Munkanapokon értesítse a tünetekről a házi gyermekorvosát vagy asszisztensét a gyermek állapotáról, azon a csatornán, ahogyan a gyermekorvosával kommunikálni szokott (ez általában telefon, de lehet e-mail, messenger üzenet, stb.) Jelentkezzen a tünetek kezdetét követő első munkanapon. Előzetes megbeszélés nélkül ne menjen személyesen a rendelőbe.
  • Az orvosa vagy asszisztense a tünetek és a környezet COVID helyzete alapján tájékoztatja a tennivalókról. Nem minden betegségnek kell bemenni a rendelőbe vizsgálatra. Ha az orvos ezt indokoltnak látja, időpontra fogja behívni. Fontos cél, hogy a váró ne legyen zsúfolt, lehessen tartani a 1,5 m-es védőtávolságot más családoktól.
  • Hétvégén, ünnepnapon ügyeleti ellátást akkor vegyen igénybe, ha a gyermek állapot azt feltétlenül szükségessé teszi. Telefonáljon az ügyeletnek a 70/370-3104 számon, és járjon el a javaslatuk szerint.
  • A betegellátás helyszínét és módját az orvos határozza meg. Amikor azt az orvos biztonságosnak ítéli, telemedicinás ellátást ajánl fel. Telefonon lehet vele konzultálni, megbeszélés alapján a beteg testrészről fényképet küldeni, elektronikusan átküldeni a kórházi, szakorvosi vizsgálatok eredményeit, zárójelentéseit, a szakorvos javaslatait. Ha az orvos azt indokoltnak tartja, időpontra vizsgálatra hívja a beteget a rendelőbe.
  • A szülők nagyban segíthetik a közös munkát azzal, ha őszintén és pontosan mutatják be a panaszokat és a beteg állapotát, betartják a kapott utasításokat mind az elkülönítésre, mind a kezelésre vonatkozóan, jelzik a váratlan állapotrosszabbodást. A háznál történő betegellátás speciális védőfelszerelést igényel, az csak nagyon indokolt esetben valósítható meg az alapellátásban.
  • A csecsemőtanácsadás, státuszvizsgálatok, védőoltások beadása az orvossal vagy asszisztenssel egyeztetett időpontban és helyszínen történnek.
  • Jelenleg a 14 év fölöttieknek elektronikusan is tudunk receptet írni, a 14 éven aluliak számára papír formátumú vény kiadása is szükséges. Ezért be kell jönni a rendelőbe. Beutaló, tápénz kérésüket telefonon jelezzék, az asszisztens vagy orvos tájékoztatja a szülőket az ezzel kapcsolatos tennivalójukról.
  • A közösségbe járó gyermekek első beszoktatásakor nem kell orvosi igazolás arról, hogy a gyermek egészséges, a szülő nyilatkozik róla. A betegségek után azonban szükséges igazolni, hogy közösségbe mehetnek. Az igazolásokhoz nem minden esetben szükséges orvosi vizsgálat. Az igazolás általában elektronikusan is eljuttatható a szülőnek, ha azt az intézmény elfogadja. A gödöllői bölcsődékbe, óvodákba közvetlenül a praxisból is el tudjuk küldeni az igazolást. Ezt az eljuttatási módot részesítsük előnyben.
  • A nem fertőző, folyamatos légúti tüneteket mutató gyermekek számára az intézmény kérhet egyszeri igazolást arról, hogy a gyermek mehet közösségbe (pl. allergia, fokozott nyálkahártya irritábilitás okozta gyakori orrfolyás). Ilyenkor a szülőnek szükséges fokozottan figyelni a tünetek változására, állapotrosszabbodás, tünetváltás esetén konzultáljon az orvossal.

Szeretettel állunk a betegink rendelkezésére, forduljanak kérdéseikkel bizalommal hozzánk. Kérjük, legyenek együttműködőek és támogatóak a fentiek betartásában.

                                                                                Tisztelettel:

 

Gödöllő, 2020. szeptember 18.                              a gödöllői házi gyermekorvosok

 

Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás