Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

Létrejött az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Gödöllőn

Az eddig Szent István Egyetem (SZIE) néven működő felsőoktatási intézményhez csatlakozott a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 11 kutatóintézete és gazdasági társaságai, valamint a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézete is. A MATE fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány.
Az eseményen részt vett Gémesi György polgármester is.
Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem mb. rektora köszöntőjében elmondta, hogy az új egyetem 5 campuson több mint 13 ezer hallgatóval kezdi meg a működését, ezzel Magyarország egyik legnagyobb egyeteme jött létre. Az intézményben jelentős szervezeti átalakításra kerül sor, melynek keretében a korábbi kari struktúra helyett intézeti modell kerül bevezetésre. A 21 új intézet tevékenysége egy-egy tudományterületet fed le, melyek ellátják az oktatási, tudományos, kutatási, művészeti és innovációs alaptevékenységeket campusokon átívelően, továbbá felelnek az intézetek oktatási-kutatási stratégiájáért és teljesítményéért. A kari struktúra megszüntetésével az irányítási szintek csökkennek, ezáltal rugalmasabbá válik a szervezet. A MATE zöld jövő építésébe kezd, s a jövőt az fogja megnyerni, aki a legkisebb energia felhasználásával, kis területen termelve tud sok embert ellátni jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel.
Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kiemelte, az alapítványi fenntartói forma szabadabb és egyszerűbb működését tesz lehetővé az Egyetem számára. Kitért arra is: a magyar kormány 1500 milliárd forintot fordít az egyetemekre abból az összesen 6000 milliárd forintból, amelyet Magyarország az Európai Unió helyreállítási alapjából kap. Jelenleg minden feltétel adott arra, hogy az új egyetem bekerüljön a legjobb európai agrárintézmények közé.
Dr. Csányi Sándor kuratóriumi elnök az Egyetem megalakulása alkalmából kijelentette: „mintaszerű volt, zökkenőmentes módon történt a MATE létrehozása, amely egyben a magyar agrár-felsőoktatás újjáépítésének első lépéseként is tekinthető. Az új szervezet a jelen kihívásaira is megpróbál választ adni, ilyen a globális felmelegedés, a megcsappanóban lévő vízkészletek kezelése, az egészségesebb élelmiszerek gyártása vagy a precíziós gazdálkodás fejlesztése. Szeretnénk, ha az egyetem a kutatás és az oktatás terén is élen járna.”
Dr. Nagy István kuratóriumi tag elmondta, hogy „az agrárium és az élelmiszeripar stratégiai ágazat, amit vonzóvá kell tennünk a fiatalok számára, hiszen ők a magyar vidék záloga. Öröm számomra, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, azaz a NAIK 11 kutatóintézete is csatlakozik, így kutató-, oktató- és gyakorlóegyetem jöhet létre. Kötelességünk vonzóvá tenni a mezőgazdasági és az élelmiszeripari pályát a fiatalok számára.”
Gludovátz Ferenc, a MATE EHÖK elnöke felszólalásában hangsúlyozta, hogy az egyetem hallgatói várakozással tekintenek az új intézmény nagyszabású terveire. Örömét fejezte ki, hogy az egyetemen továbbra is elérhetőek lesznek államilag finanszírozott képzések, így a jövő diákjai is ugyanolyan feltételekkel nyerhetnek majd felvételt, mint a jelenlegi képzések résztvevői.

Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás