Levélben fordult Vécsey László (FIDESZ) országgyűlési képviselőhöz dr. Gémesi György Gödöllő polgármestere a kormány Gödöllő városát is érintő, önkormányzatokat ellehetetlenítő döntései miatt.
A polgármester levelében arra kérte Vécsey Lászlót, hogy, mint a város országgyűlési képviselője, a Gödöllőre is tett képviselői
esküjéhez híven, a megyei jogú városokhoz hasonlóan, a kormány döntései által elvett 1 milliárd forint pótlása érdekében járjon el a kormánynál.
“Tisztelt Képviselő Úr!
Megdöbbentem olvastam a karácsonykor megjelent kormányhatározatot, mely szerint a fideszes vezetésű megyei jogú városok egyrésze (Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kaposvár,
Kecskemét, Nyíregyháza, Sopron, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém, Zalaegerszeg) közel 1,138 milliárd támogatást kaptak önkormányzati feladatok ellátására.
Ön pontosan jól tudja, hogy az elmúlt esztendőben a koronavírusra hivatkozva közel fél éven keresztül felfüggesztette a kormány a parkolási díjakat, elvette a gépjármű adót, olyan fizetési
kedvezményeket biztosított, amivel az önkormányzati bevételek bizonytalanságát eredményezték és azt a lehetőséget is megtiltotta, hogy törvényi kereteken belül adókedvezmények biztosításával arányos adóteherviselésből lehessen többletbevételre szert tenni.
Mind e mellett a gazdasági recesszió eredményei további komoly bevétel kieséseket jelentettek. Ehhez jött a kormány döntése és bejelentése, miszerint a közép-és a kisvállalkozások (40 milliárd árbevétel alatt) 2021. január 01-től 50% iparűzési adó kedvezményben részesülnek a kormány döntése alapján.
A járvány elleni védekezés önkormányzati feladatainak ellátásához sajnos semmilyen anyagi segítséget nem kaptunk.
Tisztelt Képviselő Úr!
Készülve a következő évi költségvetésre, számításaim szerint a kormány döntései értelmében Gödöllő városának több, mint 1 milliárd forint bevétel kiesése lesz. Nem vitatom, a kormány
gazdasági megsegítésével kapcsolatos jó szándékát, de ön pontosan tudja, hogy az elmúlt évek önkormányzatait sújtó elvonásai, megfejelve a járványra hivatkozva történt elvonásokra,
többlet terhekre és bevétel kiesésekre Gödöllőt, az Ön választókerületének legnagyobb települését és központját is nagy mértékben sújtják.
Sajnos, nem látom a következő év biztonságos működésének feltételeit, de az biztos, hogy a 2021-es évet túlélni csak drasztikus intézkedésekkel lehet, hiszen Gödöllő tartalékai kimerülőben vannak.
Ön, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének volt elnökségi tagja, aki 2009-ben részt vett a Parlament előtt a FIDESZ és Kósa Lajos szervezésében az önkormányzatok megmentése érdekében szervezett tüntetésen, bizonyára emlékszik az akkor felolvasott és Ön által is támogatott önkormányzatok önállóságáért és működő képességéért 12. pontra.
A kormány utóbbi önkormányzatokkal kapcsolatos döntései és a karácsony előtti fideszes megyei jogú városoknak biztosított extra támogatás teljesen ellentétes.
Tisztelt Képviselő Úr!
A kormány Gödöllő városát is érintő, önkormányzatokat ellehetetlenítő döntései minden egyes gödöllői állampolgárt érintő pénzt és lehetőségeket tőlük vonják el.
Ezért kérem, mint a város országgyűlési képviselőjét, hogy a Gödöllőre is tett képviselői esküjéhez híven, a megyei jogú városokhoz hasonlóan, a kormány döntései által elvett 1
milliárd forint pótlása érdekében a kormánynál eljárni szíveskedjen.
Ennek érdekében bármikor állok szíves rendelkezésére, kész vagyok bemutatni a város pénzügyi és gazdasági helyzetét.
Várom mielőbbi válaszát, hogy Önnel és munkatársaival a kezdeményező egyeztetést mielőbb megkezdhessük.
Tájékoztatom, hogy az Önnek elküldött levelet nyilvánosságra hozom, hogy a gödöllői állampolgárok is tudomást szerezzenek róla.
Gödöllő, 2020.december 28.
Tisztelettel
Dr. Gémesi György
Gödöllő város polgármestere “