Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

Pedagógusnapi elismerések

01pn

Gödöllő Gyermekeiért és Ifjúságáért díjakat, valamint Polgármesteri Ezüstérmeket adott át Gémesi György polgármester a Művészetek Házában megtartott, ünnepi műsorral egybekötött városi pedagógusnapon, s itt került sor a Gödöllő Talentum díj átadására, valamint a jubileumi diplomás és a nyugdíjba vonuló pedagógusok köszöntésére is.
Az ünnepség elején Gémesi György beszédében példaképeknek nevezte a kitüntetetteket. Mint mondta, minden nap kimenni a katedrára és megfelelni a kihívásoknak ebben a változó világban, szolgálat. Rajtuk múlik, hogy a következő generáció mennyire lesz versenyképes, hogy fogja továbbvinni azokat az értékeket, amiket fontosnak tartunk.
Gödöllő város képviselő-testülete 1998-ban alapította meg az oktatás-nevelés területén elért kimagasló teljesítmény vagy huzamosabb időn át folytatott kiemelkedő munkavégzés elismerésére a Gödöllő Gyermekeiért, Ifjúságáért díjat. Az elismerést idén Szűcs Máriának, a Gödöllői Mesék Háza Óvoda óvodapedagógusának és dr. Katonáné Kármán Katalinnak, a Gödöllői Damjanich János Általános Iskola földrajz-testnevelés szakos tanárának, valamint a Gödöllői Kastélykert Óvoda (Martinovics utcai óvoda) és a Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola szakmai közösségének ítélte oda a képviselő-testület. A Gödöllői Kastélykert Óvoda részéről Gambárné Szántai Ildikó intézményvezető, a Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola részéről Zmák Julianna igazgató vette át a díjat.

Szűcs Mária, a Mesék Háza óvoda óvodapedagógusa tanulmányai elvégzése óta, immáron 35 esztendeje dolgozik a Szent János utcai (ma Mesék Háza) óvodában. Mindenkivel igyekszik megtalálni a hangot. Szülői igény szerint képes akár a szabadidejéből is áldozni a nehezebb esetek átbeszélésére, a stratégiák kidolgozására, kompromisszumokra. Lényegesnek tartja, hogy mindenki elégedett legyen. Nevelési módszereit a gyerekek jól tartása jellemzi mind verbálisan, mind zeneileg, mind humorral. Kollégái kikérik véleményét, elismerik szakmaiságát. Továbbképzéseken, bemutatókon kérik, várják és elfogadják hozzászólásait. A tehetséggondozás és a felzárkóztatás terén egyaránt kiváló munkát végez.

Dr. Katonáné Kármán Katalin 1988 óta dolgozik a Gödöllői Damjanich János Általános Iskolában, rendkívüli személyiségével az intézmény meghatározó pedagógusa. 1999-2006 között az iskola általános igazgatóhelyettese. 2006-2008 között a földrajz és testnevelés tantárgyak oktatása mellett a testnevelés és a sport munkaközösség vezetői feladatát is ellátta. Fontosnak érezve az általa megszerzett tapasztalatok és tudás átadását, számos bemutató órát vállalt, sok magyarországi iskolának megmutatva a náluk folyó eredményes munkát. A gyermekek felé közvetített értékrendje, a tanításhoz való hozzáállása magas szakmaiságról tesz bizonyságot. A tájékozódási futásban elért nemzetközi és országos eredményei kimagaslóak, a fiatalabb generációk számára példaértékűek. Lelkes tagja Garabonciás Színtársulatnak.
A Gödöllői Kastélykert Óvoda pedagógusi közössége a saját maga által kidolgozott „Ügyes kezek” nevelési program keretében segíti a gyermekek testi-lelki fejlődését. Az óvónők minden szabadidejükben (munkaidőn kívül is) keresik az újabb ötleteket és előkészítik azokat a következő foglalkozásokra. A manuális tevékenykedésen túl a pedagógusok rengeteget dolgoznak különböző színvonalas programok megteremtésével azon, hogy az ide járó gyermekek nagyszerűen érezzék magukat; így például ismert mesedarabokat adnak elő. Odafigyelnek a hagyományok megőrzésére, tiszteletére, a magyar népi szokások bemutatásával, szemléltetésével. Ünnepi hagyományok felidézésével is igyekeznek a gyermekek ismeretét bővíteni.

A Hajós Alfréd Általános Iskola idén ünnepli fennállásának 45. évfordulóját, uszodája 1991 óta szolgálja a saját és a város többi iskolájának tanulóit, egyben Gödöllő úszni vágyó lakosságát. Nyertes európai uniós pályázatuk segítségével indították el a kompetencia alapú oktatást, amivel lehetőséget teremtettek a tehetséges tanulók képességeinek széleskörű kibontakoztatására, valamint egyenlő esélyeket biztosítanak a hátrányos helyzetűek felzárkóztatására. Ennek megvalósítása alsó tagozaton elsősorban egyéni fejlesztési programokkal, míg felső tagozaton a tehetségek felismerésével, gondozásával, fejlesztésével történik. Tehetséggondozó tevékenységükért 2010-ben az iskola elnyerte a Kiváló Akkreditált Tehetségpont elismerést. Az iskola minden évben otthont ad a városi riporter-, illetve angolversenynek. Utóbbira nemcsak a városból, hanem a környező településekről is érkeznek diákok. A helyben megrendezett futóversenyeken a sporttagozatos iskola diákjai rendszeresen dobogós helyezéseket érnek el. A Jó Tanuló, Jó Sportoló díjátadó keretein belül évről-évre számos diák vehet át elismeréseket.

A díjazottak mellett Gémesi György többeket „Polgármesteri Ezüstérem Gödöllőért” kitüntetésben részesített. Ilyen elismerést vehetett át lelkiismeretes, hivatástudattal végzett óvodapedagógusi és gyógytestnevelői tevékenységéért Buzásiné Kómár Noémi; kimagasló sportolói teljesítményének elismeréseként Hornyák Bernadett kézilabdázó, aki 2018-ban a Debrecenben megrendezett junior kézilabda-világbajnokságon aranyérmet szerzett a magyar női kézilabdacsapat tagjaként; Széles Petra röplabdázó, aki 2019-ben, 14 éves sportsikerekben gazdag gödöllői pályafutását lezárva vonult vissza a röplabdázástól; Csenteri Csaba, aki az Abu-Dzabiban megrendezett XV. speciális olimpia nyári világjátékokon a magyar labdarúgó válogatott tagjaként aranyérmet szerzett.
Szintén „Polgármesteri Ezüstérem Gödöllőért” kitüntetést kapott Mészáros Eszter sportlövő, aki 17 évesen első gödöllői sportolóként kvalifikálta magát a 2020-as tokiói olimpiára. Mivel ő hivatalos elfoglaltsága miatt a díjátadón nem tudott jelen lenni, az elismerést egy későbbi időpontban veszi majd át.
Az ünnepség részeként adták át a Gödöllő Talentum díjat is, amelyben olyan Gödöllőn élő, 15-25 év közötti fiatal személyt részesít a képviselő-testület, aki a város kulturális, művészeti, oktatási, sportéletében, valamint tanulmányi eredményei során maradandót alkotott, kiemelkedő eredményt ért el, példás, magas színvonalú tevékenységével hozzájárult Gödöllő város jó hírneve növeléséhez.
A díjat idén kimagasló, rendkívüli zenei tehetségének elismeréseként, továbbá a tanulmányaiban elért kiváló eredményéért Eszenyi Zsombor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzője növendéke kapta.
Eszenyi Zsombor zenei tanulmányait a Frédéric Chopin Zenei AMI-ban kezdte, ahol kitartó szorgalmának köszönhetően nemcsak a hangszertanulásban (zongora, furulya, klarinét), hanem szolfézs tárgyból is kiemelkedő volt. Sokszor játszott a zeneiskola szimfonikus zenekarában klarinéton, de a vonószenekar continuo-játékosaként is nagyszerűen megállta a helyét. Szólistaként is hallhattuk a Gödöllői Szimfonikus Zenekar kíséretével játszani. 2017-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rendkívüli tehetségek tagozatára. Azóta több nemzetközi klarinétverseny első díjasa. 2018 nyarán már zeneakadémistaként, mint tanár vett részt a Chopin Zenei AMI hagyományos zene-és társművészetek táborában. Mindezek mellett tagja a gödöllői asztalitenisz csapatnak, rendszeres fellépője a helyi rendezvényeknek.

A hagyományoknak megfelelően, a rendezvényen köszöntötték a nyugdíjba vonuló és szolgálati emlékéremben részesülő, továbbá a színes diplomás pedagógusokat is.
Nyugdíjba vonulása alkalmából szolgálati emlékéremre jogosult idén: dr. Fülöp Istvánné, Tóth Zsuzsanna Katalin, Péter Erzsébet, Németh István, Hucskó Erzsébet Mária, Bajnócziné Gálóczi Mária Julianna, Farkasné Kozma Krisztina, Jónáné Simon Katalin, Tóth Antal Istvánné, Marton László Istvánné, Horváth Andrásné, Zsinkó Endréné Ács Erzsébet, Rapai Ferencné, Nagyné Zsolnai Julianna, Vellali Éva, Unger Róbertné, Zahoreczné Horváth Ágnes.
Aranydiplomára jogosult: Bencze Andrásné, Mundruczó Kornélné, Lázár Julianna, Zadravecz Teréz, Somogyváriné Balatinácz Anikó.
Vas diplomára jogosult: Urbán Jánosné, dr. Vágó Józsefné, Onofer Mihály, Dr. Faragó Ferencné, Tábik Ferencné, dr. Szőke Károly Györgyné, Darányi Jánosné.

A rendezvény ünnepi műsorában a Frédéric Chopin Zenei AMI növendékei és tanárai (Berkó Domonkos, Bernácz Ábel, Éder Áron. Lázár Levente, Bakos Ferenc, Lukács Lilla Réka, Kertész Mátyás, Ferenczy
Beáta, Horváth Judit) működtek közre.
Ez a programrész is különleges pillanatokat tartogatott. Rácz Barnabás nagybőgőkészítő mester ugyanis felajánlott a város részére egy saját készítésű nagybőgőt. amit az ünnepség keretében adott át Gémesi György polgármesternek (érdekesség, hogy ebből a fajta nagybőgőből összesen kettő darab készült, a másikat Plácido Domingo világhírű operaénekes rendelte meg Rácz Barnabástól). A hangszert Csuja Dániel szólaltatta meg.

Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás