Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

Megjelent a rendelet: A munkavégzés feltétele lehet a kötelező covid elleni oltás

A kormány döntése értelmében a munkaadók előírhatják a koronavírus elleni védőoltást a munkavégzés feltételeként, ha a dolgozók biztonsága ezt kívánja – a hírt tegnap jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, mára pedig a Magyar Közlönyben megjelentek a részletes szabályok is.
Ezek szerint a munkáltató – az egészség megóvása érdekében, a munkahely és a munkakör sajátosságaira is figyelemmel – a védőoltás felvételét a munkavégzés feltételeként állapíthatja meg, kivéve, ha a foglalkoztatott számára a védőoltás egészségügyi okok miatt nem javasolt. Ezt azonban orvosi szakvéleménynek kell alátámasztania.
Az önkormányzati fenntartású intézmények esetében a fenntartó önkormányzat szerinti település vagy kerület polgármestere, illetve a fővárosi fenntartású intézményeknél a főpolgármester dönt a rendeletben foglaltak alkalmazásának elrendeléséről.
November 1-től ismét kötelező maszkot viselni a közösségi közlekedési eszközökön.
A rendelet szerint a hatodik életévét betöltött személy köteles a tömegközlekedési eszközön utasként, vagy munkavégzés során, valamint a pályaudvarok, az állomások, illetve a megállóhelyek utasforgalom számára megnyitott részein, valamint a személyforgalom lebonyolítására és kiszolgálására szolgáló azon munkahelyein, ahol az utasok és a dolgozók közvetlen kapcsolatba kerülhetnek maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.
Kivételt csak az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élők, a fogyatékosságügyi országos érdekvédelmi szervezet által kiállított tagsági igazolvánnyal, vagy a maszkviselésre vonatkozó szabályok alóli mentesség érvényesítéséhez kiállított, fogyatékos állapot fennállását igazoló dokumentummal, orvosi igazolással rendelkezők képeznek.
Aki nem tartja be a rendeletet, az kizárható az utazásból és szükség esetén rendőri eljárás kezdeményezhető vele szemben. A rendelet megsértése szabálysértésnek minősül.
Emellett látogatási tilalmat rendelnek el az egészségügyi intézményekben. A szociális intézményekben erről a vezető dönthet.
A részletes szabályozás az alábbi linken a Magyar Közlöny 197.számában olvasható.
Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás