Hírek

A mennyek kapujában – Ősbemutató a Művészetek Házában

A mennyek kapujában – Ősbemutató a Művészetek Házában

Nagy sikerrel mutatták be a Művészetek Házában Gémesi Gergely A mennyek kapujában című művét. A több gödöllői művészeti csoport összefogásával megvalósult ősbemutatón Falk László, a Cavaletta Művészeti Egyesület elnöke mondott köszöntőt, és ismertette Gémesi Gergely zenei pályafutását, kiemlete többek között a Cavaletta Ad Hoc színháza előadásához, és a Gödöllői Táncszínház Egri Csillagok című produkcióához írt zenéjét.
A mű bevezetőjeként Gémesi Gergely Pillangó és Széltánc című szerzeményei csendültek fel. Utóbbi művet a szerző,testvérének Gémesi Gabriella brácsaművésznek írta, s ezen az estén az ő előadásában csendült fel, Ferenczi Beáta közreműködésével.
Az est során több gödöllői művészeti csoport, a Gödöllői Szimfonikus Zenekar, a Talamba Ütőegyüttes, a Cavaletta Nőikar, a Városi Vegyeskar, szólistaként pedig Czelleng Réka, Reményi Anna, Nagy Bertalan és Gombos Viktor közreműködött. A kilenc tételből álló mű, a szerző korábbi, Requiem a szerelemért című darabjának folytatása, mely az élet és a halál határvonalán keresi a kapaszkodókat. A mennyek kapujában egy lelki keresztút, melynek tétje, hogy eljutunk-e önmagunk feláldozásához és merjük-e vállalni a szenvedés általi megtisztulást. Amikor magunkra maradunk és nincs más kapaszkodó, csak a hit ereje, merünk-e igazán erősek lenni és odaadni magunkat egy számunkra megfoghatatlan világnak. Az élet és halál közti lét küzdelmeit mutatja be a mű, emberi érzéseket, a magányt, a kiüresedést, a boldogság keresését. A darab legfőbb üzenete, hogy ha a sok nehézségben is az igaz utat járjuk, az ima és a megbocsátás erejével eljuthatunk az ’örök fényességbe’.
A szövegben, melyet szintén Gémesi Gergő írt, litugikus szakaszok is helyet kaptak. A mű meginkább az oratórium műfajához áll közel, de a klasszikus és a modern zenei elemek keveredése teszi igazán izgalmassá.
A sok szempontból különleges produkció ősbemutatóját Farkasházi Dávid vezényelte.

Share on facebook
Megosztás Facebookon.
Share on email
Küldd el emailben
Share on print
Nyomtatás

Hozzászólások

Fontos közlemény: Gödöllő város útjainak és lakókörnyezetének védelméről, a település egyes területeire való behajtás rendjéről és a fizetendő díjakról
This is default text for notification bar
Skip to content