Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

Antal-napi megemlékezés

1
A kastélyt építtető Grassalkovich I. Antalra emlékeztek ma az Alsóparkban, egykori kastélyával szemben álló szobránál. A Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete kezdeményezésére évek óta Antal napon tisztelegnek Gödöllő egykori birtokosa, a mecénás előtt, felelevenítve azokat a tetteit, intézkedéseit, amelyekkel hozzájárult Gödöllő és az ország felemelkedéséhez.

Gödöllő Város Önkormányzata - Antal-napi megemlékezésA rendezvényen elsőként Bárdy Péter, Gödöllő alpolgármestere mondott köszöntőt. Kiemelte Grassalkovich I. Antal szerepét abban, hogy otthont teremtett a nemzetiségeknek, s mint mondta, személye ma is összekötő kapocs egykori birtokának települései között. Úgy fogalmazott, a kastély megépítésével feltette Gödöllőt Európa térképére. Örömmel számolt be arról, hogy Gödöllőn megalakult a Grassalkovich Üzleti Klub, melynek hívó szavai a tehetség, az erkölcs és a siker, melyek Grassalkovich I. Antal életében is irányadók voltak.
Ezt követően Szlávik Jánosné, a Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete elnöke köszöntötte a megjelenteket, s örömének adott hangot, hogy évről-évre egyre többen kapcsolódnak be a megemlékezésbe. Idén Gödöllő mellett Aldebrő, Budapest XXIII. kerülete, Csolnok, Kerepes, Soroksár, Újhartyán, Vecsés, valamint a Pest Megyei Német Önkormányzat képviseletében érkeztek vendégek a rendezvényre.
Beszédet dr. Papházi János, történész-muzeológus, a Gödöllői Királyi Kastély múzeumi osztályának vezetője mondott, aki ez alkalommal Grassalkovich I. Antal építő tevékenységére helyezte a hangsúlyt. Úgy fogalmazott, ez már a kortársak elismerését is kivívta, köszönhetően Mayerhoffer András építésszel való együttműködésének.

A megemlékezés zárásaként a megjelent szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat a szobor lábánál. Gödöllő Város Önkormányzata nevében Bárdy Péter alpolgármester koszorúzott.
Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás