Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

Átadták a Dózsa György úti új kerékpárút szakaszokat

Vasárnap 18 órakor az ünnepélyes útavató keretében mintegy száz bringás kerekezett végig a város új kerékpárútján a VÜSZI Dózsa György úti székházától a Szabadság térig.
Az eseményen dr. Gémesi György polgármester és Füle Sándor, a gödöllői kerékpáros munkacsoport tagja köszöntötte a bringásokat és mindazokat, akik segítették a beruházás megvalósítását.
Gödöllő elkötelezett a kerékpáros közlekedés fejlesztésében, aminek eredményeként 2014-ben és 2016-ban is elnyerte a „Kerékpárbarát település” címet. A tervezett nyomvonalak közül a legfontosabb az észak-déli irányú kerékpáros főhálózat kialakítása a városközpont és a főbb kereskedelmi illetve szabadidős célpontok, munkahelyek között.
Az elkészült szakasz a városközpont (Szabadság tér) és a Haraszti út közötti kerékpáros közlekedést segíti.
A tervek szerint 2019-ben készül el a kerékpárút a Haraszti úton egészen a LEAR bejáratáig, valamint a Teghze L. utcán a Tesco mellett az átkötés az Ádám utcáig, beleértve egy új gyalogos és kerékpáros híd építését a Rákos-patakon.
Füle Sándor elmondta, a Magyar Kerékpáros Klub gödöllői tagjaival hat éve azon fáradoznak, hogy kulturáltabban és biztonságosabban tudjanak a kerékpárosok közlekedni. A most elkészült fejlesztés egyben a legjelentősebb is.
Gémesi György emlékeztetett rá, hogy egy szakaszt a Dózsa György úton 2017-ben önerőből építtetett az önkormányzat. A következő cél a kerékpárút kiépítése a Gépgyárig, amire pályázati forrást lehet elnyerni. Sikeres pályázat esetén a 300-350 millió forintra becsült költségekből várhatóan 100 millió forintot kell az önkormányzatnak önrészként biztosítania.
Hozzátette, a városközponti szakaszon megszűntetett parkolósáv helyett a Körösfői utcában létesítettek új parkolókat, és a tervek szerint területet is bérelni fognak további parkolóhelyek kialakításához. A közútkezelővel egyezetve villanyoszlop és tűzcsap áthelyezését is tervezik az érintett ingatlanokról történő biztonságosabb kihajtás érdekében.
 
*
• A pályázat azonosítószáma: VEKOP-5.3.2 -15-2016-00048
• A projekt neve: Gödöllő Város Fenntartható Közlekedésének fejlesztése: Észak-Déli irányú Fő hálózat I. ütem)
• Elnyert támogatás bruttó 248 340 874 Ft
• Külső szakasz 81 720 049 Ft, (910 méter kerékpárút) Széchenyi u. és Haraszti út között
• Belső szakasz: 57 598 695 Ft, (491 méter kerékpárút) Főtértől a Körösfői utcáig
• A két kerékpárút szakasz kivitelezési összege összesen: 139 318 744 Ft (bruttó)
Közreműködők a projektben
• Tervező: Tandem Mérnökiroda Kft, Pej Kálmán és Ozsváth György tervezők
• Közbeszerzési tanácsadó: Csendes Consulting Kft. (Morisson Márk tanácsadó)
• Kivitelező: Külső szakasz Mélyép Kontakt Kft. (Miskolczi Tibor ügyvezető)
• Belső szakasz: (a Körösfői utca és a Szabadság tér között) Penta Kft. (Pánczél Ottó Péter ügyvezető igazgató és Hegyi Márton projekt vezető)
• Műszaki ellenőr: Hesta-Bau Kft, Stark Jenő
• Projekt menedzsment: Dr. Kiss Árpád, Kovács Gergő Péter és Skultéti István
• Gödöllő Város Kerékpáros munkacsoport tagjai: Tóth Tibor képviselő, Füle Sándor, Bokor Árpád, Mészáros Judit főépítész, Pállfy Tibor (Margita egyesület) Máhr Attila, (Bike-zone Egyesület)
Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás