Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

Az energia helyzet volt a közmeghallgatás fő témája

DSC_0951
Az energiaárak drasztikus emelkedése, annak hatásai és az önkormányzat ezzel kapcsolatos intézkedései volt a témája a képviselő-testület által tartott közmeghallgatásnak. A Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központban megtartott rendezvényen emellett a hulladékgazdálkodással kapcsolatos problémák és a közbiztonsági kérdések is szóba kerültek.
A közmeghallgatás első részében Bárdy Péter alpolgármester tartott előadást, amelynek során beszámolt az energiaárak alakulásáról, annak a város költségvetésére való hatását, majd bemutatta azokat az energiahatékonysági beruházásokat, amiket az önkormányzat már jóval azelőtt a klímatudatosság jegyében, az energiamegtakarítás, a költségek csökkentése érdekében valósított meg, hogy a rezsi díjak az egekbe szöktek volna. Az előadás zárásaként az elmúlt hetekben meghozott intézkedésekről beszélt.
Mint elhangzott, az év végéig a földgáz költségek 50-ről 300 millióra, a távhő díjak 50-ről 450 millióra emelkedtek, s bár az önkormányzatnak a villamosenergia megvásárlásásra 2023 végéig van érvényes szerződése, a rendszerhasználati díj drágulása miatt 100-ról 150 millióra emelkedtek a költségek.
Az elmúlt időszak energiahatékonysági fejlesztései kapcsán Bárdy Péter kiemelte azokat az intézményeket, ahol a szigetelések, nyílászárócserék már megtörténtek, mint például a teljesen felújított Damjanich, iskola, a Petőfi és az Erkel iskola, valamint a Hajós iskola kisépülete. Az óvodák közül a Mesékháza óvoda 2-es és 3-as épületét, az így megépült Zöld óvodát emelte ki valamint megemlítette a Tormay Károly Egészségügyi Központ I.épületét és a szintén jelentős beruházásnak számító Művészetek Házát. Mindezek mellett felhívta a figyelmet az olyan „láthatatlan” beruházásokra, mint az intézményekben végrehajtott hőközpont cserék.
Az érdeklődők megismerhették a közvilágítás korszerűsítés részleteit is, aminek eredményeként eddig 2500 lámpába került ledes izzó.
A felsorolásból természetesen nem maradtak ki a folyamatban lévő beruházások sem, mint például az egyetemi bölcsőde, a palotakerti óvoda, vagy a felújítás alatt lévő városháza épülete.
Az alpolgármester beszámolt azokról az intézkedésekről is, amiket a kigazdálkodhatatlan rezsiköltségek miatt volt kénytelen meghozni az önkormányzat, mint például a Művészetek Háza, a GIM-ház, a Blahai Idősek Napközije és a Civil- Ház átmeneti bezárása, valamint az intézményi hőfok protokollok bevezetése, és a energia veszélyhelyzeti alapok létrehozása.
A beszámolót követően lehetőség volt kérdések feltételére. Többen is érdeklődtek, kell-e arra számítani, hogy a város éjszaka lekapcsolja a közvilágítást. Dr. Gémesi György polgármester erre úgy válaszolt, ezt nem tervezik, mivel a negatív hatása lenne a közbiztonságra.
Többen is szóvá tették a köztisztasággal kapcsolatos problémákat, mint a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken felhalmozódó illegális hulladék. Gémesi György ezzel kapcsolatban elmondta, a nemrég létrehozott hulladékgazdálkodási munkacsoport megkezdte a munkát, és bízik abban, hogy sikerül megoldást találni a helyzetre.
A közmeghallgatás teljes terjedelmében megtekinthető a Godollonettv és Gödöllő város Facebook-oldalán.
Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás