Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

Csak hitegettek a kormány tagjai: Egy fillért sem kap Gödöllő

Döntött a kormány a 25 000 fő feletti lélekszámú települések kompenzációjáról, Gödöllő azonban egyetlen fillért sem kapott, holott a kiesett iparűzési adó, a parkolási díj, az elvett gépjárműadó, és a kormány döntései miatt kieső bevételek/bérleti díjak stb., a járvány védekezés költségeinek áthárítása eddig mintegy 1,5 milliárd forint mínuszt jelent a város költségvetésében.
Az iparűzési adó kompenzációját a 25 000 lélekszám alatti települések automatikusan megkapták, a 25 000 lakos felettiekkel pedig külön-külön tárgyalások folytak, így Gödöllővel is. Az érdemi megállapodás nélküli tárgyaláson azonban, a kormányt képviselő dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára és Balla György miniszteri biztos részéről már az hangzott el, nem kaptak felhatalmazást konkrét megállapodásra. Arról adtak tájékoztatást, hogy egy kormány előterjesztés készül az érintett 70 település kompenzációjáról- ami még reménykeltő volt.
Ezt követően Orbán Balázs miniszterhelyettes az április 9-én élő adásban jelentette ki Gémesi Györgynek: nyugodjon meg, kompenzálva lesz a város.
Ezek után igencsak érdekes, hogy a kormány döntése szerint Gödöllő – és még tizennégy, köztük fideszes vezetésű települések is – nem kap semmit, a hivatalos döntés szerint azért mert a városnak magas az adóerő képessége – vagyis gazdag.
Szintén érdekes, hogy a fideszes országgyűlési képviselők, már a kormánydöntés előtt kommunikálták, hogy milyen eredményesen lobbiztak a hozzájuk tartozó települések érdekében. Még Szentendre, Pécs, Miskolc, Salgótarján, és Vác – melyek nem fideszes vezetésű városok – is kaptak kompenzációt, volt ahol teljes összegben /pl. Szentendre / – az országgyűlési képviselői lobbi itt is eredményes volt.
Gödöllő országgyűlési képviselője, Vécsey László azonban nem szólalt meg ebben a témában. A kormány döntése után azonban ez már érthető, hiszen Gödöllő veszteségeit semmilyen formában nem kompenzálta a kormány.
Gödöllő számított Vécsey László országgyűlési képviselő segítségére is, a múlt év végén Gémesi György levélben fordult hozzá, hogy segítse a kompenzációt, másrészt a fideszes országgyűlési képviselő többször is hangoztatta, hogy ő mindent megtesz választókörzete érdekében.
Nos, úgy tűnik, Vécsey László lobbiereje jelentősen alulmaradt párttársaiénál.
De a jelek szerint a fideszes önkormányzati képviselő Kolozs Csaba sem tudta érvényesíteni a polgármesteri választás idején felvonultatott politikai „kapcsolatait”, azokból csak a kampányfotók elkészítésére futotta.
Gémesi György polgármester a döntéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: A város költségvetése az 1,5 milliárdos kiesés ellenére stabil, s csapatával azon dolgozik, hogy az idei ” hátrányt” jövőre ledolgozzák.
Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás