Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

Fiatalok szemével – Új időszaki kiállítás a kastélyban

2018_11_idoszaki08

Megnyílt a kastély új időszaki kiállítása, amely azt a korszakot mutatja be, amikor az épületben egymás mellett kapott helyet szovjet laktanya, az idősek otthona és magyar honvédségi lakássor.
Mint az a megnyitón elhangzott, a kiállításhoz kapcsolódó program már hónapokkal ezelőtt megkezdődött, amikor a kastély olyan diákok jelentkezését várta, akik szívesen részt vettek volna ennek az időszaknak a feldolgozásában.
A projektben végül Abai Ábris, Csikós Hanna, Fazakas Csenge, Fazakas Vince, Füstös Fruzsina, Gentisher Gáspár, Körösi Kinga, Mácsár Máté, Magyarossy Anna, Mihóky Anna, Nagymáthé Marcell, Pateuna Sophie, Podusil Dóra, Radimszky Balázs, Sára Soma, Takács Vilmos és Zámbori Levente vettek részt Faludi Ildikó, Kaján Marianna, Kovács Éva és dr. Papházi János muzeológusok vezetésével.
A diákok a munkát a nyár elején kezdték meg azzal a céllal, hogy felkutatják ennek a 40 évnek a még fellelhető emlékeit és a korosztályuk számára is befogadható kiállítást rendeznek belőle.
A diákok a nyár folyamán megismerkedtek a kastély épületével, jártak restaurátor-műhelyben, részt vettek videós képzésen, kutattak a Hadtörténelmi Levéltárban, néztek kastélyban forgatott filmeket. Ellátogattak kiállításokra és magángyűjteményekbe, dolgoztak a romtúrák lebonyolításában, ami szintén a szemtanúk motiválását célozta.
Augusztusban, egy tábor keretében kiállítás-rendezést és kreatív írást tanultak, reklámfilmeket forgattak, a kastély még nem felújított részeiben kutatómunkát végeztek és interjúkat készítettek olyan szemtanúkkal, akiknek még személyes emlékeik vannak ezekről a helyszínekről. Az így összegyűlt ismeretek, illetve tárgyi anyag alapján közösen meghatározták a kiállítás célját, célcsoportjait és tematikáját: A kastély egyik szolgálati lakásában „élő” kisfiú, Misi szemével szeretnék láttatni ezt az izgalmas, zárt világot, amely most is hatással van azokra, akik kapcsolatba kerültek vele.
A diákok nagy lelkesedéssel vettek részt a terek kialakításában, a tárgyak tisztításában, az installáció kivitelezésében. A legnagyobb élményt a személyes sorsok, történetek megismerése jelentette számukra, ezért ezekből egy válogatást az enteriőrök monitorjain is megmutatnak.
A projektet a megnyitón Fazakas Vince mutatta be, aki úgy fogalmazott: A csapat tagjai közük nagy valószínűséggel mindenki gondolkodás nélkül újra vállalná a munkát, annak ellenére, hogy nagyon sok feladatot adott számukra.
A diákoknak dr. Ujváry Tamás a kastély igazgatója egy-egy ajándékcsomaggal köszönte meg a munkát, ami többek között egy életre szóló ingyenes kastélybelépőt is tartalmazott.
Ajándékot azonban nemcsak a diákok kaptak, a gyerekek ugyanis személyes meglepetést készítettek a projektben munkájukat segítő muzeológusoknak.
A 2019. április 28-ig látható kiállításon sok olyan tárgy látható, ami gödöllői magánszemélyek adományaként kerülhetett bemutatásra.

Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás