Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

Gyászmisét tartottak a kastélykápolnában Erzsébet királyné halálának emlékére

IMG_1769

Szeptember 10-én, hétfőn egyedi alkalommal újra megnyitotta kapuját a hét évvel ezelőtt bezárt gödöllői kastélykápolna. Erzsébet királyné halálának emlékére premontrei rendi asszisztenciával, a Premontrei Kántorátus, a Gödöllői Premontrei Gimnázium Szent Norbert kórusa valamit a Premi Cantores énekével Requiem, azaz gyászmise volt a barokk falak között. Az énekek latin és magyar nyelven csendültek fel. A művészeti vezető Kocsis Csaba volt.

Balogh Péter Piusz kormányzó perjel, gödöllői plébános, egyházzenész-tanár a mise kezdete előtt a megjelentek számára elmondta, hogy 120 évvel ezelőtt, ezen a napon halt meg Erzsébet királyné. A mostani alkalom illeszkedik a kastély által hosszabb ideje szervezett megemlékezések sorába. Hét éve is a kápolna adott helyet a szentmisének, aminek a karzatáról életében nyilván többször hallgatta a liturgiát a királyné is.

A kastélykápolna, amit az állam megvásárolt az egyháztól, hét év óta egyházi használaton kívül volt. Erre a napra nagy erőfeszítéssel takarították ki és tették alkalmassá többek segítségével a gyászmise méltó bemutatására. Nehéz sorsa volt az építménynek, de bizakodhatunk benne, hogy szebb lesz a jövője, mondta el Piusz atya. Reméli, tette hozzá, hogy egyházzenei hangversenyek és liturgiák helyszínévé válik, s talán visszanyeri eredeti szépségét, mint a kastély többi helyisége is.

A gyászmisét a római szertartás rendkívüli formájában mutatták be, úgy, ahogyan azt 1970 előtt 1500 éven át végezték.

 

Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás