Gödöllői polgármesteri hivatal

Adó és ingatlangazdálkodás

Tájékoztatás – Űrlapelőtöltés bekapcsolásáról

Elérhetővé vált az űrlapok szakrendszerből való előtöltése.

 

Tisztelt Felhasználók!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Automatikus Közigazgatási Döntéshozatali (AKD) rendszer SZEÜSZ kialakítása (KÖFOP-2.2.7-VEKOP-20-2020-00001) projekt Önkormányzati ASP rendszert érintő fejlesztései elkészültek. Ennek eredményeként elérhetővé vált az űrlapok szakrendszerből való előtöltése.
Első lépésként az adózók az idegenforgalmi adó és a talajterhelési díj bevallások kitöltéséhez kérhetik egy korábbi bevallás alapján az előtöltést. Az ügyfél dönthet arról, hogy új időszakról szóló bevallást készít vagy a korábbit önellenőrzi.
A bejelentkezett felhasználó általi ügyindítás (űrlap online kitöltése) során az előtöltés két lépcsőben történik. Ez első lépésben kérhető a bevallásai listája. Amennyiben nincs ilyen bevallás akkor természetesen továbbléphet normál kitöltésre is.
Gödöllő Város Önkormányzata - Tájékoztatás - Űrlapelőtöltés bekapcsolásáról
Idegenforgalmi adó esetében a bevallási időszak (év és hónap), talajterhelési díj esetében a bevallás adóéve, ingatlan címe, helyrajzi száma és adóösszeg segíti a bevallás kiválasztását. Bevallás választása nem kötelező. Az ügyfél dönthet úgy, hogy normál módon tölti ki az űrlapot.
  Gödöllő Város Önkormányzata - Tájékoztatás - Űrlapelőtöltés bekapcsolásáról
Gödöllő Város Önkormányzata - Tájékoztatás - Űrlapelőtöltés bekapcsolásáról
A lista tételei azonosak az E-önkormányzat portál Adóbevallási információk szolgáltatás esetén láthatóval.
 Gödöllő Város Önkormányzata - Tájékoztatás - Űrlapelőtöltés bekapcsolásáról
A tételek megjelenítésének előfeltétele, hogy az adózó szerepeljen az adóhatóság nyilvántartásában és az adatai egyezzenek a közhiteles nyilvántartásban szereplővel.  Amennyiben a bejelentkezett személy nem saját néven (magánszemélyként) jár el, akkor a képviseletnek igazoltnak kell lennie.
FONTOS megjegyezni, hogy az előtöltés célja az űrlapkitöltés segítése. Az előtöltés adatköre nem terjed ki valamennyi adatra. A kedvezményekről és mentességekről az ügyfeleknek ismételten nyilatkoznia kell.
Az űrlapok szakrendszeri előtöltése nem befolyásolja a közhiteles nyilvántartásból érkező információkat. Amennyiben van közhiteles adat, akkor az szerepel majd az űrlapban beküldéskor.
Javasoljuk, hogy helyben szokásos módon tájékoztassák az ügyfeleket a két űrlap szakrendszeri előtölthetőségéről. Célszerű lehet felkérni az ügyfeleket az azonos tartalmú bevallás beküldésének kerülésére.
Üdvözlettel:
Önkormányzati ASP Alkalmazásokat Támogató Főosztály
Hozzászólások
Megszakítás