Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

Július 1-jével változnak a parkolási szabályok!

A fizetős várakozási övezetekre vonatkozó módosítások hatályba lépésére a központi jogszabályok rendelkezései miatt 2022. július 1.
napjától nyílik lehetőség városunkban. A változások az eddiginél jóval több ingyenes parkolás lehetőségét biztosítják a gödöllői lakosoknak, nem mellékesen ugyanakkor pótolják a kormány által elvont bevételek egy részét.
Gödöllőn tíz év után módosulnak a parkolási díjak, amelyek jelenleg elmaradnak a városunkhoz hasonló Pest megyei járásközpontok (például Szentendre, Vác) díjszabásától.
A rendeletmódosítás szerint a meglévő kedvezmények megmaradnak, valamint immár használható lesz a gödöllőiek számára az első fél órára ingyen parkolás lehetőségét biztosító parkolótárcsa is.
Ezzel egyidejűleg 2022. július 1. napjától a parkolás alapdíja 440 forintra, a kedvezményes zónák első másfél órás parkolási díja pedig 20 forintra emelkedik. Az alapdíj mellett arányosan változik a parkolóbérletek ára is. (Lényeges információ, hogy a városunkban igénybe vett parkolások zöme, több mint 75%-a nem gödöllői tulajdonban/üzemeltetésben lévő gépjárművel
történik).
A magasabb díjakhoz azonban több kedvezmény is társul. A kijelölt helyeken megmarad a másfél órás parkolási lehetőség, valamint a
belvárosi lakosok kedvezménye. A belváros kijelölt övezeteiben lakóhellyel rendelkezők továbbra is ingyenes várakozásra, illetve
kedvezményes bérletek kiváltására jogosultak. Mindezek mellett, önkormányzati rendelet alapján, kérelemre ingyenes várakozás
biztosított a belvárosi egészségügyi és oktatási intézmények dolgozói számára is.
Városunk parkolási rendszerének új eleme a parkolótárcsa, amit a Gödöllőn állandó bejelentett lakcímmel rendelkező lakosok továbbra is 500 forintos bekerülési költség ellenében válthatnak ki. A tárcsa 30 perces ingyenes várakozásra ad lehetőséget valamennyi városi kezelésben lévő felszíni parkolóban, a királyi kastély előtti és melletti parkolók, valamint az un. 20 forintos kedvezményes zónák (Művészetek Háza, valamint a Szt. Imre Katolikus Általános Iskola mögötti terület) kivételével. Így azon gödöllői lakosok számára, akik gyorsan intézik el az ügyeiket, lényegében ingyenes lehet a parkolás, vagy 30 percnél hosszabb tartózkodás esetén élhetnek a mobilparkolás, vagy a 20 forintos zóna igénybevételének lehetőségével. (A jelenlegi adatok szerint városunkban évente 87 ezer db 30 percnél rövidebb mobilparkolást indítanak, illetve hozzávetőleg ugyanennyi parkolóórás várakozás fejeződik be fél órán belül.)
A rendelet szerint egy személy egy darab gépjárműre válthat ki parkolótárcsát a VÜSZI Kft. ügyfélszolgálati irodáján egyszeri díjfizetés ellenében. Ezen feltüntetik a hozzá tartozó személygépjármú rendszámát. Használata egyszerű lesz: jól látható módon, a gépjármű első szélvédő üvege mögé a műszerfalra kell kihelyezni, és be kell állítani rajta a parkolás megkezdésének időpontját.
Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás