Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

Képviselő-testületi döntések

TAT_1150

Megalkotta Gödöllő Városi Önkormányzatának Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatát (SZMSZ) .

A 2019. november 7-re összehívott ülésen két SZMSZ tervezet került a testület elé.

A dr. Gémesi György polgármester által benyújtott előterjesztés az együttműködés fontosságának szem előtt tartásával készült, és az új SZMSZ-be több olyan elem is bekerült, amit a Fidesz-KDNP jelöltjeként bejutott képviselők javasoltak saját anyagukban.

 

Így többek között a jövőben a képviselők frakcióban is dolgozhatnak, a választókerületben megválasztott országgyűlési képviselő pedig sürgősségi indítványt terjeszthet elő.
Az új SZMSZ rendelkezik a képviselők munkájáról is. Leszögezi: A képviselő-köteles a képviselő-testület munkájában és a döntéshozatali eljárásban részt venni. Amennyiben nem szavaz, köteles a szavazatszámláló gépet kikapcsolni, s ez esetben távollévőnek minősül.
A most módosított SZMSZ szerint a képviselő-testület a következő állandó bizottságokat hozza létre.

  1. a) Jogi és Ügyrendi Bizottság
  2. b) Pénzügyi és Költségvetési Bizottság
  3. c) Gazdasági és Vállalkozásfejlesztési Bizottság
  4. d) Köznevelési és Közösségfejlesztési Bizottság
  5. e) Kulturális, Ifjúsági és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottsága
  6. f) Városfejlesztési és Fenntarthatósági Bizottság
  7. g) Szociális és Családügyi Bizottság
  8. h) Egészségügyi Bizottság

Gémesi György elmondta, szerettek volna létrehozni egy olyan bizottságot, amelynek a kormányzati kapcsolatok ápolása és lobbizás lett volna a feladata, ennek a vezetését fel is ajánlották Kolozs Csabának (Fidesz-KDNP), ő azonban nem vállalta ezt a feladatot.

A Fidesz-KDNP színeiben a testületbe bejutott képviselők saját tervezetet terjesztettek elő, amelyben új bizottsági struktúrát javasoltak, valamint egyes, a polgármesterhez rendelt feladatok testületi, illetve bizottsági hatáskörbe vételét.

Az előterjesztéshez dr. Kiss Árpád, Gödöllő város jegyzője több pontban is törvényességi észrevételt tett. Emiatt a Jogi és Ügyrendi Bizottság nem támogatta az előterjesztést.  A képviselő-csoport tagjai ennek eredményeként új módosító indítványokat nyújtottak be előterjesztésükhöz, amiket a helyszínen osztottak ki. Az anyag átolvasása után dr. Győrfi Beáta (GLK) a Jogi és Ügyrendi Bizottság vezetője úgy foglalt állást, hogy annak áttanulmányozásához több időre van szükség, ezért azt mind a bizottság, mind a testület a későbbiekben tárgyalja, az ennek alapján módosított SZMSZ előterjesztéssel együtt. Ezt a Fidesz-KDNP -s képviselők is elfogadták, az elnapolásra azonban nem volt lehetőség, mivel az egyik előterjesztő Péterfi Gábor időközben távozott az ülésről, a jogszabály szerint pedig neki is vissza kellett volna vonni az előterjesztést. A képviselő-testület végül 6 igen, 8 nem szavazattal elutasította a javaslatot.

A dr.Gémesi György által benyújtott SZMSZ-t a képviselő-testület 8 igen és 7 nem  szavazattal fogadta el. A rendelet 2019. 11. 07-én lépett hatályba.

Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás