Hírek

Koronavírus-teszt: A szakrendelői intézet nem erre való

Koronavírus-teszt: A szakrendelői intézet nem erre való
Az egyre súlyosbodó koronavírus-járvány közepette természetes cél, hogy egyre több tesztet lehessen elvégezni, hiszen ezzel további megfertőződéseknek lehet elejét venni. Két módszer létezik a fertőzés tesztelésre: az egyik a vírus ellen termelődött ellenanyagok kimutatásán alapuló gyorsteszt, amely egyéntől függően a fertőzést követő 5-7 napon belül jelez pozitivitást. A másik (PCR-vizsgálat) a vírus örökítő anyagának (RNS) jelenlétét mutatja ki, gyakran az ellenanyagszint megemelkedése előtt. Gödöllőn ez utóbbi vizsgálat elvégzésére nincs lehetőség, mivel ehhez speciálisabb személyi és tárgyi feltételek szükségesek, ami járóbeteg-szakellátást végző intézményünkben jelenleg nem megvalósítható – fogalmazott érdeklődésünkre dr. Dunai György, a Tormay Károly Egészségügyi Központ igazgatója.
 
Az igazgató-főorvos azt mondta: a fekvőbeteg ellátásban a tesztek nagy segítséget nyújtanak az ellátó személyzetnek, azonban a járóbeteg-szakellátásban – a hazai protokollt figyelembe véve – ennek bevezetése, rutinszerű alkalmazása jelenleg nem indokolt.
 
Úgy tudjuk, hogy azon dolgoznak a szakemberek, hogy egyre több olyan laboratórium legyen az országban, amelyik képes egy ilyen PCR-vizsgálat elvégzésére. Információink szerint egyelőre a kistarcsai kórházban sem végeznek még ilyen teszteket.
 
Dr. Dunai György emlékeztetett arra is, hogy a járvány megfékezése érdekében jelenleg az orvos-beteg „találkozások” minimalizálása a cél. A protokoll szerint, ha egy fertőzésre gyanús beteget észlel a háziorvos vagy szakorvos, akkor ő értesíti a járványügyi hatóságot, illetve ha a beteg otthonában kezelhető, akkor az Országos Mentőszolgálatot területen történő légúti diagnosztikai mintavétel céljából.
Share on facebook
Megosztás Facebookon.
Share on email
Küldd el emailben
Share on print
Nyomtatás

Hozzászólások

Fontos közlemény: Gödöllő város útjainak és lakókörnyezetének védelméről, a település egyes területeire való behajtás rendjéről és a fizetendő díjakról
This is default text for notification bar
Skip to content