Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

Korszerű egészségügyi központ épülhet a Tüdőgondozó helyén

58462074_2481552615240409_5963604421693669376_o

A képviselő-testület elfogadta a BOMM Egészségügyi Kereskedelmi Kft. ajánlatát a Tüdőbeteg-gondozó Intézet és a Légszesz u. 1. sz. alatti ingatlan megvásárlására és fejlesztésére. A területen egy korszerű egészségügyi szolgáltató központot alakítanak ki.

A testület áprilisi ülésén döntött arról, hogy pályázat útján értékesíti az Ady Endre sétány 62. szám alatti, jelenleg a Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó Intézetének helyet adó tehermentes ingatlant, valamint a mellette fekvő Légszesz utca 1/A. szám alatti, 913 m2 területű, beépített terület megnevezésű, az INVITEL Távközlési Zrt.-t megillető földhasználati joggal terhelt ingatlant. A pályázat a két ingatlanra együtt volt benyújtható.

Az EURO-IMMO Kft. a két ingatlan piaci értékét bruttó 68.100.000 forintban állapította meg.

A Tüdőbeteg-gondozó épület műszaki állapotára – a bontási költségekre – való tekintettel, a két ingatlan együtt bruttó 60.000.000 Ft (törvény alapján mentes az ÁFA alól) minimum pályázati irányáron került kiírásra. Az ajánlattételi határidőn belül egy ajánlat érkezett, a Boróka Egészségház járóbeteg szakellátás üzemeltető BOMM Egészségügyi Kereskedelmi Kft.-től. A tervezett beépítés ismertetése szerint a két ingatlan összevonását követően egy modern, a jelenlegi egészségügyi szabványoknak mindenben megfelelő létesítményt kívánnak megépíteni. Az alsó szinten teremgarázs kerül kialakításra, melyből liftekkel lehet eljutni a felsőbb szintekre. A földszinten helyezkedne el a labordiagnosztika, a radiológia, patológia és a gyógyszertár, valamint a büfé és a váróhely. Az első emeleten, mintegy 20 egészségügyi szakterület járóbeteg rendelői, recepciók, mellékhelyiségek, sterilizáló és a kiszolgáló helyiségek kapnának helyet. A második emeleten 40 db kétágyas fekvőbetegszoba, kezelő, nővérszobák, személyzeti öltözők kerülnének kiépítésre. A harmadik emeleten 2 db nagyműtő, 2 db kisműtő, előkészítők, ébresztők, raktárak, orvosi szobák és intenzív kórterem épülne. A tetőtérben tervezett a gépterem és a raktárak kialakítása. Az épület tervezett területe összesen 5000-5500 m2 nagyságú.

A projektben tervezett, megvalósítandó intézményt, járó- és fekvőbetegek együttes ellátására tervezik, 80 aktív fekvőbeteg ággyal. Munkájuk során részt kívánnak venni Gödöllő város egészségügyi ellátásában, és a jobb ellátás érdekében együtt kívánnak működni a Tormay Károly Egészségügyi Központtal.
A pályázat során Gödöllő Város Önkormányzata vállalta, hogy a Tüdőbeteg-gondozó Intézetet 2019. szeptember 30-ig új helyre, a Tormay Károly Egészségügyi Központ Petőfi Sándor utcai központi épületébe átköltözteti.

A befektetésnek köszönhetően a jelenleg rendívül rossz állapotban lévő Tüdőgondozó helyén, egy, a város egészségügyi ellátásának helyzetét jelentősen javító létesítménnyel gazdagodhat Gödöllő, ami hozzájárulhat az orvosok megtartásához is.

A fejlesztés azonban nem nyerte el a FIDESZ-KDNP képviselőinek tetszését. Simon Péter Gellért egyenesen telekmutyival vádolta az önkormányzatot, mivel szerinte  a  „város egyik legjobb ingatlana” alulértékelve kerül értékesítésre, amivel legaláb 140 milliós kár éri Gödöllőt. Ezt egy általa és párttársa, Molnár Árpád képviselő által készített levezetésre hivatkozva állította, az alapján, hogy a szintén pályázat útján értékesítésre kerülő, volt posta melletti ingatlan 90.000 Ft/m2, míg a Tüdőgondozó 30.000 Ft/m2 körüli áron került eladásra.
Simon Péter kijelentette, hogy a pályázati kiírás nem volt egyértelmű: nem derült ki belőle, milyen szintterületi mutatóval fog megvalósulni az építkezés, sem az, hogy az érttékbecslést végző cég milyen szintterületi mutatóval mérte fel az ingatlan értékét – véleménye szerint ez az oka, hogy mindössze egyetlen ajánlat érkezett.
Az elhangzottakra reagálva Gémesi György polgármester kijelentette, a pályázati dokumentumokban benne volt a képviselő által hiányolt mutató. (Erről egyébként bárki meggyőződhet, hiszen a pályázati tájékoztató most is megtalálható a város honlapján! – a szerk.)  Mint mondta, sajnálja, hogy ezt az észrevételt a képviselő nem akkor tette, amikor a pályázat kiírásáról döntött a testült, az akkor tárgyalt anyagban ugyanis ott volt minden most hiányolt adat.
Simon Péter a polgármester válaszára úgy reagált: Az ilyen áron aluli értékesítés kimeríti az ingatlanmutyit, s amennyiben a képviselő-testület elfogadja ezt a határozatot, akkor minden képviselő számoljon vele, hogy ahhoz egyéni döntésével hozzájárul. „Ebben az ügyben szerintem a büntetőfeljelentés meg fog állni polgármester úr” – jelentette ki Simon Péter.
A képviselő vádjait Halász Levente képviselő (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) határozottan visszautasította, s úgy fogalmazott, amennyiben nem ért egyet az értékbecsléssel, akkor az azt végző céget jelentse fel azzal, hogy félrevezette a testületet.
Simon Péter erre már viszakozott: kijelentette, a cég jó munkát végzett – de új értékbecslést kell kérni.
A képviselő figyelmét Pelyhe József alpolgármester felhívta a két ingatlan elhelyezkedése és funkciója közötti különbségre. Mint mondta, az Ady sétányon lévő ingatlanon egy egészségügyi szolgáltatás kap helyet, nem jelentős hasznonnal továbbértékesíthető lakások és üzlethelyiségek, s ez jelentősen befolyásolja az ingatlan értékét.  Gémesi György leszögezte, elég világosan látszik, hogy itt két különböző, össze nem hasonlítható ingatlanfejlesztésről van szó. A Tüdőgondozó értékesítéséről szólva pedig kijelentette: az épület eladásából befolyt összeget a város a Tormay Károly Egészségügyi Központ fejlesztésére fordítja, annak a 110 milliós támogatásnak a részeként, amiről szintén áprilisban döntött a testület.

Simon Péter Gellért a vádaskodást a következő napirendi pontnál is folytatta, amelynek során a 328 m2 területű, kivett, beépítetlen terület megnevezésű, volt Posta épület melletti ingatlan értékesítésére kiírt pályázatra a Hajnáczkinvest Kft. által benyújtott vételi ajánlatát elfogadta a testület.
Az ingatlan értékesítéséről szintén áprilisban született döntés. Az ingatlan piaci értéke az EURO-IMMO Expert Kft. által készített értékbecslés szerint összesen 30.800.000 Ft (törvény alapján mentes az ÁFA alól). A 424/1 helyrajzi számú terület ingatlan-nyilvántartási megnevezése: beépítetlen terület. Építési telekké válásához a közművek kiépítése, valamint a gépjármű közlekedésre alkalmas közútkapcsolat megépítése szükséges.
Az ajánlattételi határidőn belül egy ajánlat érkezett, a Hajnáczikinvest Kft.-től.
A GÉSZ-nek megfelelően társasházi ingatan megépítését tervezi, mélygarázs kialakításával, ahol a földszintet közület részére szeretné bérbe adni, a további két emeleti szinten különböző méretű lakások kialakítását szeretné megvalósítani, egy közel passzív ház kivitelezésében, hőszivattyús fűtési rendszerrel, a tetőn napelemtáblák elhelyezésével, illetve napkollektorok telepítésével.

Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás