Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

KSH adatok: Gödöllő a legfejlettebb középváros

kshlogo_uj_100

Városunk az elmúlt években is folyamatosan az élmezőnyben szerepelt a kategóriájában lévő települések rangsorában. A legfrissebb statisztikai mutatók alapján azonban az első helyre került.

A 20-50 ezer fő lakosságszámmal rendelkező, nem megyei jogú városok rangsorolása a KSH legfrissebb, teljeskörűen rendelkezésre álló adatsorai alapján történt. A harminckét település körében végzett elemzés tizenöt, az életminőség szempontjából lényeges mutatót vizsgál. A végleges sorrend meghatározásához többek között vizsgálat alá került az infrastrukturális ellátottság (szennyvíz-és ivóvízhálózatba bekötött háztartások aránya, burkolt utak, terek, kiépített járda aránya), az orvos- és gyógyszertár ellátottság, számos kulturális mutató (könyvtárba beiratkozott olvasók, kulturális rendezvényeken résztvevők, múzeumi kiállítások száma) természetesen az összehasonlíthatóság érdekében minden település esetében következetesen egységnyi lakosságszámra vetítve. De olyan fontos adatok is hozzájárultak a végső sorrend kialakulásához, mint például a vizsgált települések közlekedésbiztonsági helyzete (súlyos és halálos balesetek számának elemzésével), az iskolai feladatellátási helyeken lévő számítógépek aránya, a zöld terület nagysága vagy például az adott város munkanélküliségi rátája.

A Bennett-féle komplex mutató segítségével készült elemzés alapján Gödöllő városa Tatával és Budaörssel szoros küzdelemben, de őket megelőzve végzett az első helyen, maga mögött hagyva még többek között Szentendrét, Pápát, Vácot, Gyulát, Siófokot, Hajdúszoboszlót, Esztergomot, Dunakeszit, Hatvant és Jászberényt is.

Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás