Hírek

Megemlékezés Kálmán-herceg szobránál

Megemlékezés Kálmán-herceg szobránál

Hagyományosan Kálmán herceg szobránál tartottak megemlékezést április 11-én délelőtt a Premontrei Szent Norbert Gimnázium szervezésében, amelyen IV. Béla király testvérére, a premontrei rend bőkezű jótevőjére és a Muhinál, a tatárok ellen vívott ütközet hőseire és áldozataira emlékeztek.
A rendezvényen Lencsés Barna, a premontrei gimnázium tanára ismertette Kálmán herceg életútját.
Az 1208-ban született Kálmán herceg mindvégig hű testvérként segítette elsőszülött bátyját ami nem csak az Árpád-házban, hanem más uralkodó családok történetében is ritkaságnak számít. A tatár betörés ellen több tízezren védekeztek, a Muhi csatában a király nagyobb katonai tapasztalatokkal rendelkező öccse volt gyakorlatilag a magyar haderő főparancsnoka. A súlyos vereség ellenére a király megmenekült, de Kálmán herceg, miközben testvérét védte, halálos sebesülést szenvedett.
Kálmán herceg felvidéki birtokaiból jelentős adományokkal segítette a Kassa környékén, Jászón gyökeret vert premontrei rend működését, a talapzaton látható szobrok Ugrin kalocsai érsek révén az egyház, Montreáli Jakab nagymester személyében a templomos lovagok hőseinek állítanak emléket.
Mint mondta, szobrot a trianoni döntést követően Gödöllőre költőző premontreiek állíttatták, így tisztelegve Kálmán herceg előtt, aki a premontrei rend bőkezű támogatója volt. A szobor Róna József alkotása.
Az ünnepségen a premontrei gimnázium diákjai adtak műsort, majd a csata hőseiért mondott imát követően koszorúzás zárta, amelyen a szervezők mellett az önkormányzat, a gödöllői iskolák és civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait. Gödöllő város önkormányzata nevében dr. Pappné Pintér Csilla alpolgármester koszorúzott.

Gödöllő Város Önkormányzata Megemlékezés Kálmán-herceg szobránál Gödöllő Város Önkormányzata Megemlékezés Kálmán-herceg szobránál Gödöllő Város Önkormányzata Megemlékezés Kálmán-herceg szobránál Gödöllő Város Önkormányzata Megemlékezés Kálmán-herceg szobránál Gödöllő Város Önkormányzata Megemlékezés Kálmán-herceg szobránál

Share on facebook
Megosztás Facebookon.
Share on email
Küldd el emailben
Share on print
Nyomtatás

Hozzászólások

Fontos közlemény: Gödöllő város útjainak és lakókörnyezetének védelméről, a település egyes területeire való behajtás rendjéről és a fizetendő díjakról
This is default text for notification bar
Skip to content