Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

Nagy Sándor 150 – A művészi ipar

10

A MŰVÉSZI IPAR – Nagy Sándorra (1869–1950) emlékezünk címmel nyílt kiállítás a GIM-házban.
Nagy Sándor a gödöllői művésztelep vezető mestere 1869-ben, 150 évvel ezelőtt született. 1907-ben költözött Gödöllőre családjával, barátja, sógora és művésztársa Körösfői-Kriesch Aladár hívására. Itt telepedett le, élete végéig megőrizte és hirdette műveiben és írásaiban a „gödöllőiséget”.
A kiállításon elsősorban a művész iparművészeti tervezéseit mutatják be, többek között a velencei magyar pavilon óriási homlokzati üvegfestményének színes kartonját, a marosvásárhelyi Kultúrpalota díszterméhez készült, balladákat ábrázoló kartonokat, kárpitokat, ornamentika terveket. Itt láthatja először a közönség Nagy Sándornak az első világháború emlékére készült mozaiktervét is.
A kiállításon Gémesi György polgármester mondott köszöntőt, aki elmondta, a most bemutatott anyag egy kettős kiállítás része, hiszen október 12-én a Gödöllői Városi Múzeumban nyílik meg a másik, szintén Nagy Sándorra emlékező tárlat. Kitér arra is, bízik abban, hogy eljön az ideje, amikor az innen nem messze található Nagy Sándor házban is lehet majd kiállítást rendezni, az épület sorsáról már többször tárgyalt az önkormányzat, azonban eddig még nem sikerült megegyezni annak tulajdonosaival.
Bevezetőt Katona – Szabó Erzsébet Ferenczy Noémi-díjas textilművész mondott, aki úgy fogalmazott a művész lelke és keze nyoma érékelhető.
A tárlatot Fábián Balázs, a Gödöllői Városi Múzeum igazgató-helyettese nyitotta meg, aki röviden ismertette Nagy Sándor életútját és művészi pályájának állomásait és szólt a kiállított művekről.
Végezetül Őriné Nagy Cecília művészettörténész, a kiállítás kurátora hívta fel a figyelmet arra, hogy az itt kiállított kartonok olyan műveket is megőriztek, amik ma már – többek között a háborús pusztítások miatt – nincsenek meg, de ezen kartonok alapján készültek.
A kiállítás december 8-ig látható.

Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás