Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

Rendkívüli képviselő-testületi döntések: Beregszász támogatása és a menekülthelyzet kezelése

DSC_9539

Gödöllő kárpátaljai testvérvárosa, Beregszász támogatásáról, és a menekülthelyzet kezeléséről döntött február 28-ai rendkívüli ülésén Gödöllő képviselő-testülete.
Az ülésen az alábbi határozatot fogadták el.

„Gödöllő Város Önkormányzat Képviselő-testülete elutasítja az orosz agressziót, kiáll Ukrajna függetlensége és szuverenitása mellett. Aggodalommal figyeli az Ukrajna területén folyó harcokat, szolidaritásáról biztosítja a határon túl élő magyarságot, az ukrán népet és Ukrajna minden nemzetiségét.

A Képviselő-testület felhatalmazza dr. Gémesi György polgármestert, hogy kárpátaljai települések polgármestereivel, különös tekintettel a testvérváros Beregszász polgármesterével tárgyalásokat folytasson egy esetleges segítségnyújtás módjáról, mellyel Gödöllő város enyhíteni tud a kárpátaljai magyarok helyzetén.

A segítségnyújtás fedezeteként Gödöllő város 2022. évi költségvetésének általános tartaléka terhére Képviselő-testület 10 millió Ft-ot biztosít szükség esetén többek között szállásra (például Balatonlelle üdülő, kollégiumok, repülőtéri szállás) étkezésre, tartós élelmiszerre, higiéniai szerekre, műszaki eszközökre.”

Gémesi György tájékoztatta a képviselő-testületet az eddig megtett lépésekről.  Mint elmondta, már a múlt héten felvette a kapcsolatot Babják Zoltánnal, Beregszászpolgármesterével, aki arról tájékoztatta, hogy Beregszászon egyre több a menekült. Felolvasta Babják Zoltán levelét, amelyben részletesen leírta, hogy mire van szükségük. Ezek között a tartós élelmiszereket, tisztálkodási -és tisztítószereket, ivóvizet, valamint műszaki berendezéseket kérnek. Leszögezte, minden segítség jól jön, de a jelenlegi helyzetben fontos, hogy arra koncentráljunk amire nekik szükségük van, olyan dolgokat küldjünk, amit ők kérnek.
A polgármester központi gyűjtőpontként a Forrás és Szociális Segítő és Gyermekjóléti Központot jelölte ki, ahol 24 órás ügyelet van. Telefonon a +36 70 3340143 és +36 28 513605 – ös telefonszámokon van lehetőség egyeztetésre.  Kisebb adományokat a Királyi Váróba is vihet, aki nem tud eljutni a Forrásba.
Pénzbeli támogatást az alábbi bankszámlára fogadnak: Az adományszámla bankszámlaszáma: 12001008-00155330-05900005

 

Az ukrán helyzettel kapcsolatos határozatot a képviselő-testület egyhangúan, 9 igen szavazattal fogadta el. Gémesi György polgármester felháborodásának adott hangot amiatt, hogy a rendkívüli ülésen a Fidesz-KDNP frakció tagjai közül mindössze ketten jelentek meg:
A Fidesz -KDNP frakció tagjai közül Epres György és Török Sándor jelezte, hogy betegség miatt nem tud részt venni a rendkívüli ülésen, Klement Péter, Kolozs Csaba és Péterfi Gábor más elfoglaltságra hivatkoztak.
A Gödöllői Lokálpatrióta Klub részéről egyedül Molnár Gergely maradt távol, a képviselő még a rendkívüli ülés összehívása előtt külföldre utazott.
Gémesi György a fideszes képviselők távolmaradása kapcsán úgy fogalmazott: Ez az ülés a téma miatt sokkal több, mint egy átlagos testületi ülés. „Kutya kötelességünk a határon túli magyarok segítése”- szögezte le.
„Nehezen tudom tolerálni, hogy nem jöttek el. Össze kell fogni ebben a szituációban, most különösen fontos a szervezettség. Ezt a kérdést én nagyon komolyan veszem. Sokkal komolyabban, mint minden más politikai harcot, mert az mind eltörpül ebben a történetben. Ez a háború a világ legnagyobb katasztrófájával fenyeget” – szögezte le Gödöllő polgármestere.

 

Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás