Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

Richter Egészségváros – Gödöllő: Megelőzés és támogatás

Június 11-én a gödöllői Szabadság téren kerül megrendezésre a Richter Egészségváros. Az egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsítő rendezvénysorozat lehetőséget biztosít arra, hogy ingyen, előzetes időpont egyeztetése nélkül vegyenek részt a helyi lakosok egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon. A részvétellel ugyanakkor nemcsak a saját egészségükért tehetnek az eseményre látogatók, de a Tormay Károly Egészségügyi Központot is támogathatják. Hiszen minden szűrésért, tanácsadásért, meghallgatott előadásért 300 forint értékű adományponttal bővül a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3.500.000 forintos alapadomány. A lakosság aktivitásán múlik, sikerül-e elérni a nap végén a kitűzött adománycélt: a járóbeteg szakellátás komplex modernizációját.

A  rendezvény részleteiről május 30-án délelőtt Gödöllőn tartottak sajtótájékoztatót. Mint elhangzott, a gödöllői Richter Egészségváros programon a szervezők több mint 30 sátorban ingyenes szűrésekkel, egészségügyi tanácsadásokkal és ismeretterjesztő előadásokkal, fitnesz- és családi programokkal várják a fiatalokat, felnőtteket és időseket egyaránt.

Gödöllő Város Önkormányzata - Richter Egészségváros - Gödöllő: Megelőzés és támogatás „Felelős gyógyszergyártó vállalatként kiemelt figyelmet fordítunk a magyar lakosok egészségtudatosságának erősítésére, a prevenció fontosságának hangsúlyozására, és hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendszeres szűrés életet menthet! 13 évvel ezelőtt olyan programot szerettünk volna indítani, mely erre a három pillérre épül, és hatékonyan meg tudja szólítani a lakosokat. Az Egészségváros egyedisége abban rejlik, hogy egy napon tudunk lehetőséget nyújtani nemcsak az egészség megőrzéséhez kapcsolódó előadások, beszélgetések meghallgatására, de fontos szűréseken és tanácsadásokon való részvételre is. Mindezt várakozási idő, időpontfoglalás nélkül, ingyenesen” – nyilatkozta Gál-Olasz Sarolta, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztály csoportvezetője.
Mint elmondta, a helyszínen mindenki egy pontgyűjtő füzetet kap, ami a programokat is tartalmazza. Minden egyes pont 300 forintot. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak a helyszínen, hanem online is nyomonkövethető az esemény a Richter Egészségváros – Gödöllő Facebook oldalon, ahol minden aktivitás – like, megosztás, komment – szintén pontot ér.

Dr.Gémesi György, Gödöllő polgármestere a következőképpen nyilatkozott a RichterGödöllő Város Önkormányzata - Richter Egészségváros - Gödöllő: Megelőzés és támogatás Egészségváros programról: „Ez egy olyan esemény, ami széleskörűen foglalkozik az egészségünkkel, az egészségmegőrzéstől, a szűrőprogramokon át a táplálkozásig, a testedzést is beleértve. Nem csak egy fókuszcsoportot szólít meg, hanem mindenkit, kortól, nemtől, egészségi állapottól függetlenül. Mindehhez még koncert is társul, így azt gondolom, ez a program egész napra lekötheti a családokat.”
Az egészségügy nem a legfinanszírozottabb terület, most mindenki segíthet a támogatásában úgy, hogy közben a saját egészségére is figyelmet fordít az ingyenes szűréseken való részvétellel – mondta Gémesi György, aki mindenkit arra buzdított, vegyen részt a programokon.

Gödöllő Város Önkormányzata - Richter Egészségváros - Gödöllő: Megelőzés és támogatás„Természetesen már mindannyian nagyon várjuk a rendezvényt, amelyen orvosaink, szakdolgozóink is részt vesznek, mint szűrővizsgálatot végzők, önkéntes segítők, illetve mint látogatók. Intézményünk kezdeményezésére plusz szűrővizsgálatokkal is készülünk, mint például szemészeti szűrővizsgálat, szájüregi rákmegelőző állapot szűrése” – mondta Dr. Dunai György, a Tormay Károly Egészségügyi Központ igazgatója.
Az intézmény modernizációja két éve megkezdődött, a Richter Egészségváros – Gödöllő rendezvényén befolyt összeg is ezt fogja segíteni. A támogatást a járóbeteg szakellátás eszközparkjának korszerűsítésére fogják fordítani, hogy pontosan mire, az attól függ, mekkora összeg gyűlik össze – mondta az igazgató a sajtótájékoztatón.

Gödöllő Város Önkormányzata - Richter Egészségváros - Gödöllő: Megelőzés és támogatás

A Richter Egészségváros gödöllői  programja is az Egészségséta programponttal kezdődik. A séta résztvevői dupla, 600 forint értékű részvételi ponttal járulnak hozzá az adomány gyarapításához. A program 9 órakor indul a Tormay Károly Egészségügyi Központ piac felőli bejáratától, a TamTam Duó kíséretében, így a résztvevők közösen érkezhetnek a hivatalos megnyitóra, a Szabadság térre.

A Richter a Nőkért sátorban olyan nagy érdeklődésre számot tartó témákkal találkozhatnak az érdeklődők, mint az alkalmazkodókészség a változások megélése, Szily Nóra közismert pszichológus szakembernek köszönhetően. Jaksity Kata közéleti személyiség, aki a civil társadalomban is fontos kezdeményezések elindítója, kiemelten az egészségtudatosság fontosságáról, a lelki egyensúly megőrzéséről tart motivációs előadásokat.

Az Agora előadósátorban a Tormay Károly Egészségügyi Központ szakemberei sokszínű előadásokkal várják a helyszínre látogatókat. Olyan témákat boncolgatnak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó lesz többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, illetve a lelki egészség fontosságáról is.

Szintén az Agora előadósátorban vetítik 13:30-tól a Richter Gedeon életéről szóló Nem tűntem el című dokumentum-játékfilmet is, melynek főszerepében Rudolf Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész látható. Mivel idén ünnepeljük a Vállalat alapítójának, Richter Gedeon születésének 150. évfordulóját, így erre emlékezve is kvízekkel, nyereményjátékokkal készülnek a szervezők.

Az egészségtudatosság és prevenció mellett a szórakozásra is lesz lehetőség: délelőtt a Csillag születik tehetségkutatóból is ismert Szabó Ádám lép színpadra, 14:15-től pedig Katus Attila, aerobik-világbajnok mozgatja meg az érdeklődőket. A legkisebbek számára játszóház, gyermeksarok és bábszínház is települ a Szabadság térre.

A programsorozatnak június 11-én Gödöllő lesz a 90. állomása. Az eddigi eseményeken összesen több mint 210 ezren vettek részt az ingyenes szűréseken, tanácsadásokon, melynek köszönhetően a programban eddig résztvevő egészségügyi intézmények összesen több mint 463 millió forint támogatást kaptak a magyar gyógyszergyártó vállalattól.

Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás