Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

Sajtóközlemény – Energetikai fejlesztések Gödöllőn

2022 novemberében indulhat a TOPPlusz-2.1.1.-21-PT1-2022-00006 azonosítószámú, „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” nevű felhívás keretében elnyert támogatásnak köszönhetően az önkormányzati épületek korszerűsítésére. Gödöllő Város Önkormányzata a Területfejlesztési Operatív Program Plusz keretében Az Európai Unió támogatásával 195 698 078 Ft támogatást nyert el a Művészetek Háza és a Palotakerti Tagóvoda energetikai korszerűsítésére.

Gödöllő Város Önkormányzat által fenntartott és tulajdonában álló 2 db intézmény energetikai fejlesztése a projekt elsődleges célja. A Palotakerti tagóvoda épületei vonatkozásában a külső nyílászárók cseréje, homlokzati hőszigetelés és a villamos rendszer korszerűsítése történik meg, valamint megújuló energiafelhasználás bevezetése tervezett.  A Művészetek Háza épületére napenergia hasznosítását biztosító rendszer kerül telepítésre.

Összegezve az épület energetikai tanúsítványokban szereplő számítások alapján ~ 50% primerenergia megtakarítás érhető el a két épület korszerűsítésével, ennek mértéke a felújítás hiányából adódó avulást is figyelembe véve valójában akár a 60% fölötti értéket is elérheti. Az így megtakarítható energia mennyisége épületenként 75 000 kWh/év és 98 000 kWh/év, összegezve 173 000 kWh/év, aminek mintegy 90% hőenergiát jelent..

A Művészetek Háza épület korábban részleges energetikai korszerűsítésen esett át, ennek keretén belül a lehűlő felületek egy része kapott szigetelést. Az épület lapostetővel ellátott része tájolás, felület és az előzetes statikai vizsgálatok alapján is alkalmas nagyobb napelemes rendszer telepítésére. Az adottságokat figyelembe véve egy közel 50 000 kWh/év villamos energia megtermelésére alkalmas rendszer kerül telepítésre. Ez a megtermelt mennyiség mintegy 40%-a az épület jelenlegi villamos energia felhasználásának. Ez jelentős megtakarítást eredményezne, ami az épület üzemeltetési költségeire vetítve jelentős pénzügyi megtérüléssel is jár. Ez 100%-ban villamos energia megtakarítást jelent.

A két megvalósítási helyszínen az összes megtakarítás ~223 000 kWh/év, aminek mintegy 70% hőenergia, 30% villamos energia megtakarítást jelent. A tervezett energetikai fejlesztéshez kapcsolódó energetikai célú szemléletformáló tevékenységet is végre kívánunk hajtani. A teljes projekt 2023 nyár végére készül el.

A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg. Az 196, 7 millió forint európai uniós támogatás segítségével.

Gödöllő Város Önkormányzata - Sajtóközlemény - Energetikai fejlesztések Gödöllőn

Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás