Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

Testület előtt a hulladék helyzet

Tájékoztatást kapott a képviselő-testület a hulladékgazdálkodás helyzetéről június 30-ai rendkívüli ülésén. Az elmúlt hetekben kialakult hulladékszállítási káosz miatt az ülésre Vécsey László országgyűlési képviselő (FIDESZ -KDNP), ifj. Juhász István, az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke és Agatics Roland, a DTkH ügyvezetője is meghívást kapott, ám egyikük sem jelent meg. Ugyanakkor Vécsey László országgyűlési képviselő (FIDESZ-KDNP), aki elfoglaltságra hivatkozva távol maradt az üléstől, a Facebook-on történt online közvetítést – mint az a Faceook – tájékoztató adatain látszott – folyamatosan figyelemmel kísérte. A testületet a DTkH részéről Feigli Ferenc tájékoztatta a jelenlegi helyzetről.
Feigli Ferenc elmondta, a munkaerőhiány – a hirtelen történt tömeges felmondás – valamint a gépjárművek rossz állapota eredményezte, hogy az ellátási területen elmaradtak a hulladékszállítások – amiért elnézést kért lakosságtól és az önkormányzattól. Mint mondta, az üres állásokat folyamatosan töltik fel, és pótolták az elmaradt szállításokat, ebben a DTkH cégcsoport összes cége, alvállalkozója besegített. reméli, hogy a jövő héten már nem lesz rendszerszintű elmaradásuk. Mindent megtesznek, hogy ne legyen emberhiány és ne alakuljon ki még egyszer ilyen helyzet. Úgy nyilatkozott ebben az időszakban folyamatosan kapcsolatban voltak az önkormányzattal, ami igyekezett segíteni a probléma megoldását.
Emlékeztetett rá, a hulladékgazdálkodást 10 éve ugyanakkora díj mellett kell biztosítani, a lakosság által befizetett díj a szolgáltatás árának a felét sem fedezi, ráadásul az NKHV megalakulása óta többször is változtatta az elszámolás módját. Kitért arra is, nekik nincs hasznuk azokból az anyagokból, amelyeket a szelektív gyűjtés során szállítanak el, az ugyanis az NHKV-t illeti.
Az ülésen szóba került a szelektív szigetek állapota is. Ennek kapcsán úgy fogalmazott, a cég – és személy szerint – ő is ezek felszámolását sürgeti, mivel jelentős részük lényegében illegális hulladéklerakóként működik, az oda kerülő hulladék nagyrészét nem a helyben élő lakók helyezik el. Kitért rá, a jogszabály kizárólag az üvegek esetében, írja elő a szelektív szigetek fenntartását, ám -mint mondta, ezek számát is minimalizálná. Bár sokan úgy vélik, ezekre nagy szükség lenne, mivel a konténerek mindig tele vannak, nem a konténerek száma kevés, hanem azok használata nem megfelelő. Mint mondta, a vendéglátóhelyeknek – jogszabály szerint – kellene, hogy legyen szerződésük az üveg szelektíven történő elszállítására jelenleg azonban egyetlen ilyen szerződésük sincs. A vendéglátók által termelt használt üvegek a tapasztalatok szerint a lakosság számára fenntartott gyűjtő konténerekbe kerülnek. Mint mondta, ennek megváltoztatása érdekében meg fogja tenni a szükséges lépéseket.
Feigli Ferenc tájékoztatójában kitért arra is, mire számíthatunk 2023-tól. Már hivatalos, hogy jövőre a MOL – amely 35 éves koncessziót kapott a hulladék begyűjtésére – átveszi a feladat ellátását. Az önkormányzatoknak és a szállítással foglalkozó alvállalkozóknak is vele kell majd szerződniük. Utalt rá, ezt követően nagy valószínűséggel nem lesz tartható a szolgáltatás jelenlegi színvonala, a lakosságnak be kell majd érnie a jogszabályban előírt szinttel. Hogy ez mit jelent?
A Zöld híd területén a közszolgáltatási szerződések korábban magasabb szintű szolgáltatást biztosítottak, és biztosítanak ma is, mint amit a törvény előír:
– Sem a zöld hulladék gyűjtéséhez, sem a szelektív hulladékhoz nem köteles a szolgáltató ingyen zsákot biztosítani.
– A lakók a szolgáltatásért fizetett díjban csak a kommunális hulladék gyűjtését fizetik meg, emellett a jogszabály évi nyolc alkalommal írja elő a zöldhulladék szállításán kötelezettségét, valamint két alkalommal az ingyenes gyűjtést.
(Városunkban a júniusi képviselő-testületi ülésen történ közszolgáltatási szerződés módosításának eredményeként bár a szelektív zsákokért fizetni kell (kb. 70 ft/db ), a lakosság bármilyen átlátszó zsákban kihelyezheti a szelektíven gyűjtött hulladékot, az elszállításra kerül. A szolgáltatással járó ingyenes zöld zsákok száma az igényekhez igazodva 8-ról 32-re emelkedett a kertesházas övezetben, a lakótelepeken pedig lakásonként 8 zsákot biztosít a DTkH.)
Ennek kapcsán Epres György önkormányzati képviselő felhívta a figyelmet arra, az ingyenesen megkapott zöldzsákokat sokan pénzért árulják, ennek komoly feketekereskedelme van, ami folyamatos feszültséget szül a lakosság körében. Úgy vélte, Célszerűbb lenne az ingyenes zsákokat megszüntetni, a jelenlegi 180 forintos árat pedig csökkenteni, így megszüntethető lenne a zöldzsákokkal történő illegális kereskedés.
Bár Vécsey László országgyűlési képviselő (FIDESZ – KDNP) elfoglaltságra hivatkozva nem vett részt az ülésen – mint az a Facebook tájékoztató adataiban látszott – , folyamatosan figyelemmel kísérte a képviselő-testület élő közvetítését.
Gémesi György polgármester sajnálatát fejezte ki, hogy Vécsey László nem vállalta, hogy személyesen vegyen részt az ülésen és válaszoljon a kérdésekre. Mint mondta, kulturált levélben kérte a képviselő segítségét, amire válaszul egy kioktató, arrogáns, minősíthetetlen levelet kapott tőle. Kijelentette, visszautasítja, hogy a jelenlegi helyzet miatt a Zöld híd volt vezetésére (Gémesi György és Gyenes Szilárd – a szerk.) mutogat vissza, holott 50 000 oldalnyi anyagot adtak át a FIDESZ által támogatott Fördős Attilálnak a cég átadásakor, amiben semmi problémát, szabálytalant nem találtak – nem volt véletlen, hogy a hatóságok elhajtották, amikor hozzájuk fordult.
Gémesi György elmondta, pontosan tudja, hogy az NHKV által biztosított forrásból nincs elegendő pénzt a felújításra, új járművek vásárlására. Tisztában van vele, hogy a DTkH munkatársai minden energiájukkal a szolgáltatás biztosítására törekszenek. Nem azokkal van gond, akik negyven fokban dolgoznak. Hogy mi a gond, azt ifj. Juhász István fideszes polgármester, a Társulás elnöke Facebook-oldalán leírta: hiányzik egymilliárd forint.
Gémesi György kijelentette, mindent el fog követni polgármesterként és önkormányzati érdekszövetség vezetőként, hogy a pénzek oda kerüljenek, ahol a szolgáltatás ellátása érdekében szükséges. Egyben sajnálatát fejezte, amiért sem Ifj. Juhász István, sem Vécsey László országgyűlési képviselő (FIDESZ-KDNP) nem mertek eljönni a képviselő-testület ülésére és választ adni a kérdésekre.
Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás