Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

Változik az orvosi ügyeleti rendszer

01

Orvosi ügyelet, telefonszám: 1830

Pest vármegyében 2024. február 1-jével, így Gödöllőn is indul az új, egységesített orvosi ügyeleti rendszer. Erről tartottak ma tájékoztatást az átszervezéssel megbízott Országos Mentőszolgálat Közép-magyarországi Mentőszervezetének illetékesei. Délelőtt az önkormányzattal egyeztettek, kora este a könyvtárban a gödöllői járás felnőtt és gyermek háziorvosainak vázolták fel a koncepciót.

Az új egészségügyi ellátásról szóló törvény értelmében az eddigi formájában, az önkormányzatok által fenntartott ügyeleti rendszer megszűnik. Helyette az OMSZ látja el az ügyeletet a háziorvosokkal és az önkormányzatokkal együttműködve. Gödöllő esetében ez azt jelenti, hogy az önkormányzat a saját tulajdonában lévő ügyeleti helyet működésre biztosítja.

A jogszabály értelmében a háziorvosok 16 és 22 óra között látják el beosztás szerint az ügyeletet, 22 és reggel 8 óra között az OMSZ. Minden esetben az ügyelet megszervezéséért és működtetéséért a mentőszolgálat a felelős.
Városunkhoz, mint járásközponthoz eddig kb. 50-60 ezer (Gödöllő, Isaszeg, Mogyoród, Szada) fő tartozott, de jövőre a járás mind a 17 településének közel 170.000 lakója a gödöllői ügyeleti ellátási körzetbe tartozik majd.

A mai napon az OMSZ délelőtt egyeztetett dr. Gémesi György polgármesterrel és dr. Dunai Györggyel, a Tormay Károly Egészségügyi Központ igazgatójával a technikai résztelekről.

A megbeszélés során derült ki, hogy a gödöllői ügyeleti szolgálat részeként működő hétvégi gyermekorvosi ügyeleti ellátást meg kívánják szüntetni. Jövő év februárjától ügyeleti időben csak a vármegye 3 központjában (Érd, Vác, Cegléd) lesz gyermekorvos elérhető, illetve a 1830-as telefonon keresztül.

Dr. Gémesi György polgármester azonnal jelezte, hogy a gödöllőieknek ez komoly visszalépés lenne, ezért a tervek újragondolását kérte, városunkban nem szűnhet meg a gyermekek számára az orvosi ügyelet. Az OMSZ ügyeleti vezető mentőtisztje, Razsovitz Gábor nyitottnak mutatkozott a változtatásra.

“Gödöllő polgármestereként a gödöllőiek biztonságáért vagyok felelős, és ehhez hozzátartozik a gyermekorvosi ügyelet is” – fogalmazott dr. Gémesi György.

Az eddig megszokott ügyeleti telefonszám tehát februártól megszűnik, és csak a 1830-at lehet hívni.
További részletekről a későbbiekben városunk online és nyomtatott felületein olvashatnak majd.
Fotók: Tatár Attila
Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás