Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

„Legyen béke, szabadság, egyetértés!” – Ünnepi megemlékezés március 15-én

m2

Ünnepi műsorral, koszorúzással és a hagyományos lovas felvonulással ünnepelte Gödöllő az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóját.

Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány csak kisebb, szűk körű megemlékezésre adott lehetőséget, idén azonban a szokásos rangos ünnepség várta azokat, akik tisztelegni kívántak 1848 és 1849 hősei előtt. A főtéren hagyományosan a Gödöllői Városi Fúvószenekar térzenéje köszöntötte az ünnepségre érkezőket.

A magyarság 1860 óta tekinti nemzeti ünnepének ezt a napot, s 1991 óta, az országgyűlés határozata értelmében hivatalosan nemzeti ünnep.

A rendezvényen dr. Gémesi György polgármester mondott ünnepi beszédet:

„Két év Covid után újra együtt vagyunk, újra együtt énekelünk, újra együtt ünnepelünk.

Az internet sok mindenre lehetőséget ad, de azt az élményt nem pótolja, hogy együtt énekeljük a Himnuszt és a Szózatot – politikai gondolkodástól és hovatartozástól függetlenül.

Gödöllő Város Önkormányzata - "Legyen béke, szabadság, egyetértés!" - Ünnepi megemlékezés március 15-én1848. március 15-e a vér nélküli forradalom győzelmének ünnepe. Ismertek az események … Petőfi vezetésével elfogadják a 12 pontot és megszületik a magyar szabadság legszebb verse, a Nemzeti dal. Tízezres tömegek gyűltek össze internet és mobiltelefon nélkül. Az a nap a magyar parlamentáris demokrácia megszületésének a napja, de elsősorban a magyar szabadság napja. … Az akkoriak fiatalok voltak és lendületesek. Nem akartak belenyugodni abba, hogy “úgysem változhat semmi”. Megnyílt a kapu a magyar szabadság előtt, amiért másfél évig gyilkos háború folyt, majd szeptember 13-án, Világosnál a magyar csapatok letették a fegyvert. És ezt is csak úgy, hogy az osztrák seregek mellett ott harcoltak az orosz birodalom seregei is.

Ez a forradalom két hatalmas örökséget hagyott a számunkra. Az egyik a magyar irodalom legszebb szabadságverse, a Nemzeti dal, a másik a 12 pont. Ezt a 12 pontot sokan próbálták felülírni az elmúlt 174 esztendőben. Így kezdődik: legyen béke, szabadság, egyetértés. Talán sosem aktuálisabb ez a három gondolat, mint most. Itt, Gödöllőn, a béke városában, Magyarországon és a világban.

Ma hallgatjuk a híreket, és mintha egy akciófilmet néznénk, de, sajnos, nem egy akciófilm megy a televízióban: pár száz kilométerre tőlünk húsz napja folyik egy gyilkos háború a szabadságért, mert egy diktátor, egy zsarnok azt gondolta, hogy csak azt lehet, amit ő akar. Beleavatkozik egy 40 milliós nép életébe. Meg meri engedni azt magának, hogy bejelentse a világnak: élesíti az atomfegyvereket!? Megszakad a szívünk, amikor újra és újra látjuk a képeket; amikor egy kisgyerek jön át a határon és keresi a szüleit. … És nem csak katonai objektumokat, hanem gyerekkórházat is bombáznak. Ez elfogadhatatlan! A béke mindennél előbbre való!

Nem tudjuk, mi lesz a vége. Eddig 2,5 millióan menekültek el, Magyarországra 250 ezren jöttek, és mi egyként fogtunk össze a megsegítésükre.

Nem szabad elfelejteni, amit Gandhi mondott: A történelem során mindig voltak olyan gyilkosok és zsarnokok, akik legyőzhetetlennek tűntek, de végül mindig elbuktak.

Most látjuk csak igazán, hová vezet egy kontroll nélküli hatalom, amikor egy ember azt tesz, amit akar.

Mi azt tehetjük, amit tettünk eddig, folytatni ezeknek az embereknek a befogadását és segítését; és megfogadni Ferenc pápa üzenetét: “Soha ne háborúzzatok! Gondoljatok mindenekelőtt a gyerekekre! Akiket megfosztottak a méltó élet reménységétől; halott gyerekek, sebesültek, árvák. Gyerekek, akinek a háború maradványai a játékszerük. Isten nevében! Hagyjátok abba ott, és legyen vége!”

Béke, szabadság, egyetértés.

A szabadság olyan, mint a levegő. Ha nincs, nagyon hiányzik. Most azt gondolom, újra aktualitása van beszélni a szabadságról, és a magyar szabadságról. Nem katonai fenyegetés ellen, hanem a gondolat, a lélek, a szív szabadságáról, és a művészet szabadságáról is. Nekünk még nem kell a szuronyokkal szembenéznünk, de a szabadság legyen ott mindannyiunk lelkében és legyen kapaszkodó, adjon erőt, hogy ezt a helyzetet a magunk lehetőségei szerint menteni tudjuk.

Választási kampányban az ember könnyen elkalandozik a gondolatok között, és megpróbál a maga értékrendje szerint gondolatokat megfogalmazni. Nagy a kísértés, de nem ezt teszem. Az egyetértés nem erre buzdít most … hanem arra, hogy ebben szétzilált közéletben Magyarországon próbáljunk az egymásnak feszülő indulatok, beszédek és cselekedetek ellenére is egyetérteni néhány kérdésben. Márpedig az ukrán-orosz konfliktus, és annak hatásai erre sarkallnak bennünket.

Egyetértek azzal, hogy Magyarország, ha lehet, maradjon ki ebből a katonai konfliktusból, de mindenképpen teljesítse a NATO-tagságból fakadó kötelezettségeit. Nekünk elsősorban önmagukkal kell megküzdenünk, hogy egyet tudjunk érteni. Értsünk egyet abban, hogy minél jobban össze tudjunk fogni azért a feladatért, amit megkaptunk és elvállaltunk. Adjunk nekik hitet és reményt, hogy akik otthagyva az otthonukat, otthagyva mindent, tudjanak társakra, barátokra, emberekre találni, és aztán vissza tudjanak térni otthonaikba.

Legyen ez a március 15-e a béke, a szabadság és az egyetértés ünnepe!

Ezért hívok mindenkit március 24-ére, hogy álljunk ki a háború ellen, a békéért itt, a Világbéke-gongnál. Ki kell tennünk a szívünket és a lelkünket!”

A polgármester ünnepi gondolatai után „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent…” címmel a Cimbaliband (Solymosi Máté, Tóth Gergely,Gödöllő Város Önkormányzata - "Legyen béke, szabadság, egyetértés!" - Ünnepi megemlékezés március 15-én Varga Kornél, Babos Lőrinc, Unger Balázs) és a Klub Színház művészei (Bertalan Adrienne, Madarász-Mácsai Mária, Nagy Angéla, Romány Eszter) adtak ünnepi műsort.

Az összeállítást követően a résztvevők a Petőfi-szoborhoz vonultak, ahol elhelyezték az emlékezés és a tisztelet koszorúit.

A megemlékezést a sokak által várt lovas felvonulás zárta. A látványos menetben a Gödöllői Lovas Sport és Hagyományőrző Egyesület, a Tarsolyos Lovasegylet, az isaszegi Szent Márton Hagyományőrző Huszárok, a Hadak útja Lovasklub, a Dombtető Póniklub és Lovasiskola lovasai, Guba Ferenc népi fogattal a Történelmi Vitézi Rend zászlóival, a Lázár Lovaspark képviseletében Szegedi Gábor négyesfogattal, Bodor Barna kettes fogattal, Riedl Sándor tandemfogattal, Alexandra Ranch lovasai Őrbottyánból, Bezzeg István kettes fogata Ceglédről, a Kurucz Lovarda képviseletében Kurucz László kettesfogata, valamint a Szada SE, a Domonyi Lovassport Központ, az Izsó Lovarda és az Ilka major lovasai vettek részt.

Fotók: Tatár Attila
Gödöllő Város Önkormányzata - "Legyen béke, szabadság, egyetértés!" - Ünnepi megemlékezés március 15-én Gödöllő Város Önkormányzata - "Legyen béke, szabadság, egyetértés!" - Ünnepi megemlékezés március 15-én

 

 

Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás