Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

A II. világháború lezárását ünnepelték Wageningenben

20190504_202243

A német kapituláció 74. évfordulóját és ezzel Hollandia felszabadulását ünnepelték testvérvárosunkban, Wageningenben május 4-én és 5-én.
Az eseményre idén is meghívást kapott Gödöllő. városa, valamint a Török Ignác Gimnázium, aminek képviseletében huszonhét fős diákokból és tanárokból álló csoport vett részt a megemlékezésen.
Május 4. minden évben az emlékezésé, ekkor tisztelegnek a holokauszt áldozatai, valamint a háborúban elesettek előtt. Idén ebből az alkalomból Geert van Rumund, Wageningen polgármestere, valamint Heinz-Peter Becker , a németországi Mörfelden-Walldorf és Gémesi György Gödöllő polgármestere közös nyilatkozatot írtak alá, melyben állást foglalnak az erőszak, a rasszizmus a nacionalizmus és a diszkrimináció ellen. A nyilatkozatot eredetileg Mörfelden-Walldorf kezdeményezte, célja, hogy a települések ezt továbbadják egymásnak.
A települések háromévente, a városok közt forgó rendszerben sort kerítenek olyan közös rendezvényre, amik kimondottan a civil szervezetek közti kapcsolat erősítésével és a polgárok demokratikus elköteleződésével foglalkozik – áll a nyilatkozatban. Teszik ezt a fiatalok, a következő generáció egyre nagyobb mértékű bevonásával.
Ennek értelmében az első közös program idén október elején, az Erőszakmentesség Világnapjához kapcsolódva Gödöllőn lesz, mely egybeesik a wageningeni delegáció hagyományos gödöllői látogatásával. Az eseményre Gödöllő további testvérvárosai is meghívást kapnak majd.

 

Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás