Hírek

A II. világháború lezárását ünnepelték Wageningenben

A II. világháború lezárását ünnepelték Wageningenben

A német kapituláció 74. évfordulóját és ezzel Hollandia felszabadulását ünnepelték testvérvárosunkban, Wageningenben május 4-én és 5-én.
Az eseményre idén is meghívást kapott Gödöllő. városa, valamint a Török Ignác Gimnázium, aminek képviseletében huszonhét fős diákokból és tanárokból álló csoport vett részt a megemlékezésen.
Május 4. minden évben az emlékezésé, ekkor tisztelegnek a holokauszt áldozatai, valamint a háborúban elesettek előtt. Idén ebből az alkalomból Geert van Rumund, Wageningen polgármestere, valamint Heinz-Peter Becker , a németországi Mörfelden-Walldorf és Gémesi György Gödöllő polgármestere közös nyilatkozatot írtak alá, melyben állást foglalnak az erőszak, a rasszizmus a nacionalizmus és a diszkrimináció ellen. A nyilatkozatot eredetileg Mörfelden-Walldorf kezdeményezte, célja, hogy a települések ezt továbbadják egymásnak.
A települések háromévente, a városok közt forgó rendszerben sort kerítenek olyan közös rendezvényre, amik kimondottan a civil szervezetek közti kapcsolat erősítésével és a polgárok demokratikus elköteleződésével foglalkozik – áll a nyilatkozatban. Teszik ezt a fiatalok, a következő generáció egyre nagyobb mértékű bevonásával.
Ennek értelmében az első közös program idén október elején, az Erőszakmentesség Világnapjához kapcsolódva Gödöllőn lesz, mely egybeesik a wageningeni delegáció hagyományos gödöllői látogatásával. Az eseményre Gödöllő további testvérvárosai is meghívást kapnak majd.

 

Share on facebook
Megosztás Facebookon.
Share on email
Küldd el emailben
Share on print
Nyomtatás

Hozzászólások

Fontos közlemény: Gödöllő város útjainak és lakókörnyezetének védelméről, a település egyes területeire való behajtás rendjéről és a fizetendő díjakról
This is default text for notification bar
Skip to content