Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

A képviselő-testület kérése: Segítsen forrást teremteni terveihez Vécsey László

godollo-CIMER

Tizennégy pontos javaslatot terjesztett elő a múlt év őszén a képviselő-testületnek Vécsey László, Gödöllő fideszes országgyűlési képviselője a közlekedési koncepció aktualizálásához kapcsolódva. A képviselő-testület most két részből álló határozatban kérte a honatyát, más parlamenti képviselőkhöz hasonlóan, lobbizon annak érdekében, hogy elképzeléseihez meglegyenek a szükséges források.
Míg a határozat első része a képviselő felkérésére vonatkozott, a második részben a testület a támogatás forrásaként a Gödöllőre kirótt szolidaritási adó egy részét jelölték meg, miszerint a város által befizetett 430 millió forintból 250 millió kerüljön vissza a Vécsey László által javasolt útfejlesztésekre az önkormányzathoz.

Hogy egy önkormányzat fejlesztésre állami támogatást kap, nem ritkaság. Mint azt Pelyhe József képviselő (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) elmondta, 2018-ban 91 önkormányzat – mintegy 50 milliárd forint értékben – kapott minden külön pályázati kérelem nélkül vissza nem térítendő támogatást önkormányzati feladatok megvalósítására, többek között közmű-, turizmus fejlesztésre, ingatlan vásárlásra, sőt, hivatal felújításra is. Felhívta a figyelmet arra is, idén is szétosztásra került 10 milliárd forint ilyen támogatás.
A határozati javaslatot a fidesz önkormányzati képviselője Simon Péter Gellért úgy értékelte: az előterjesztés azt mutatja, hogy az önkormányzatnak nincs elképzelése arra, hogy a város forrásait hogyan lehetne növelni és, hogyan kellene a halaszthatatlan fejlesztéseket végrehajtani.
Gémesi György polgármester emlékeztette Simon Péter Gellértet: Idén infrastruktúra fejlesztésre, 1 milliárd forintot fordít Gödöllő saját forrásból. Mint mondta, Vécsey László ötletei pluszként jelentkeznek, a város vezetése pedig azt kéri, az országgyűlési képviselő tegye hozzá az elképzeléseihez a pénzügyi fedezetet is, ahogy a városi is hozzáteszi a saját terveihez.
Az előterjesztés a képviselő-testület ülésén részt vevő Vécsey László tetszését sem nyerte el. Mint mondta, amennyiben azt ő előterjesztené, azzal csak ártana Gödöllőnek, mert azt tükrözi, hogy a város nem szolidáris a rászorulókkal. Úgy fogalmazott: Gödöllő mutassa meg az államnak, hogy a saját lehetőségeiből megteszi a tőle telhetőt a fejlesztések érdekéven, mert – véleménye szerint – a költségvetése alapján nem teszi meg. Van a gödöllői költségvetésnek tartaléka, nem arra kellene költeni, amire szánják! Majd hozzá tette: De ő ezt kívülről nem akarja megmondani. Kijelentette: Ebben a határozatban a teljes meg nem értés és a szolidaritás teljes hiánya van benne. A szolidaritási hozzájárulást az állam azért vezette be, mert a 3200 önkormányzatból 2500 településnek erre szüksége van.
Vécsey László ellenérzésének feloldására végül Varga Árpád önkormányzati képviselő (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) tett javaslatot, aki úgy fogalmazott: Gödöllő önkormányzata is egyetért azzal, hogy segíteni kell az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő településeket, de ettől egy „jobb helyzeteben” lévő település is kérhet támogatást. Ezért azt javasolta, vegyék ki a javaslatból az inkriminált mondatrészt. Így a javaslatot végül azzal a szövegezéssel fogadták el, arra kérik Vécsey Lászlót: „Magyarország 2020. évi költségvetéséről szóló törvény elfogadása során, Gödöllő Város Önkormányzata – mintegy 250 millió forintig – állami forrást kapjon annak érdekében, hogy a Képviselő – testület által elfogadott, Vécsey László által felvetett és a közlekedési koncepcióba beépített úthálózat fejlesztésekre fordíthassa.
A fideszes országgyűlési képviselő ezt „bölcs kompromisszumnak” nevezte. Mint mondta, ez így egy szimpla folyamodvány lesz, ami majd be fog kerülni a véráramba…

Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás