Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

Elhunyt Katona Szabó Erzsébet textilművész, Gödöllő díszpolgára

ksze
Gyászol Gödöllő és a magyar művésztársadalom. Elhunyt Katona Szabó Erzsébet, Ferenczy Noémi- és Prima-díjas magyar textilművész és látványtervező, érdemes művész, Gödöllő város díszpolgára (2021), a Gödöllői Iparművészeti Műhely korábbi vezetője. A Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti Tagozatának tagja (2004).Katona Szabó Erzsébetet Gödöllő városa saját halottjának tekinti Temetéséről később intézkednek.
Katona Szabó Erzsébet textilművész 1952-ben született Kolozsváron, majd az ottani Képző- és Iparművészeti Főiskolán tanult és szerzett diplomát 1975-ben, mint gobelintervező művész. Először a marosvásárhelyi bőr- és kesztyűgyárban helyezkedett el tervezőművészként, majd néhány évig a marosvásárhelyi bábszínház báb- és díszlettervezője volt. Ezekben az években saját műhelyében gobelintervezéssel és ruhatervezéssel is foglalkozott.
1983-ban települt Magyarországra, Gödöllőre. Az akkori Testőrlaktanyában dolgozott közel tíz éven át. Ebben az időszakban főleg kárpittervezéssel és egyedi ruhatervezéssel foglalkozott, és itt készültek első bőrkollázsai is. Később a GIM-házban alakított ki saját műhelyt.
1998-ban létrejött Gödöllői Iparművészeti Műhely az ő koncepciója mentén, valósult meg, s amellett, hogy a kortárs iparművészet egyik kiemelkedő hazai központja lett, tovább élteti az egykori gödöllői szecessziós művésztelep szellemiségét és örökségét.
20 éven át vezette a GIM-házat, ami ez idő alatt országos és nemzetközi szinten is jelentős kulturális intézménnyé nőtte ki magát. Kiállítóterében a helyi és a hazai művészek mellett a nemeztközi élvonalba tartozó alkotók munkáit is láthatta a nagyközönség.
Kertjében nyaranta tematikus összművészeti rendezvényeket szervezett.
Katona-Szabó Erzsébet kiállításait nem csak Gödöllőn kísérte nagy érdeklődés, hanem valamennyi hazai és külföldi tálaton is, amelyek a szakma elismerését is kivívták.
Csoportos és egyéni kiállításon szerepelt bőrmunkáival többek között Gödöllő, Pécs, Szombathely, Kecskemét, Szentendre, Dunaszerdahely, Bécs, Joinville, Szófia, Milánó, Varsó, Berlin, Új-Delhi, Turnhout, Helsinki, Trencsén, Barbizon, Párizs, Lodz, Dachau, Tokió, Penlanole-Wales, Köln közönsége előtt.
A 2000-es évektől kalligrafikus papírkollázsokat készített a Shakespeare-szonettek inspirációjára. 2009-ben Walesben, a Penlanole Wales-i Shakespeare fesztiválon, 2010-ben az Országos Széchényi Könyvtárban, 2013-ban a Barabás Villa Galériában, majd 2017-ben önálló kiállítás keretében a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ olvasó termében mutatta be ezeket a különleges alkotásokat. Munkái megtalálhatók hazai és külföldi múzeumokban, középületekben és magángyűjteményekben.
2004 -től tagja volt a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti tagozatának.
Munkáját 2018-ban Prima Primissima díjjal, 2020-ban Ferenczy Noémi-díjjal, 2021-ben Magyarország Érdemes Művésze díjjal ismerték el.
Gödöllő városától 2003-ban Gödöllő Városáért díjat vehetett át , 2021-ben pedig megkapta a Gödöllő Díszpolgára kitüntető címet.
Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás