Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

Elhunyt Vancsó Imréné

vancso

Elhunyt Vancsó Imréné pedagógus, Gödöllő város díszpolgára.
Vancsó Imréné Gödöllőn született, családja anyai ága egészen az üknagyapáig bezárólag pedagógus volt: tanár, tanító, zenetanár; apai ágon pedig mérnök ősökre tekinthet vissza.
A középiskoláit a gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnáziumban, majd annak államosítása után a Corvin Mátyás Gimnáziumban végző diák először a Műegyetemre került
vegyészmérnök hallgatónak, majd az első tanév kitűnő eredménnyel történő elvégzése után, a szívéhez még közelebb álló pályára tért, az Eötvös Loránd Tudományegyetem matematika-fizika tanári szakára. Kiváló minősítésű diplomáját 1957-ben kapta meg, majd szülővárosában kezdett el tanítani, s 1990-es nyugdíjba vonulása után is egészen 1997-ig a Török Ignác Gimnázium tanára volt. A premontrei rend akkori vezetőjével, Fényi Ottó atyával – Vancsó Imréné régi kedves tanárával együtt – szervezték meg az újraindult iskolát. Ottó atya a rend részéről az iskola anyagi alapjainak megteremtését, Jutka néni a pedagógiai munka megszervezését kapta feladatul, ő szervezte az első tantestületet, 1992- től 2001-ig pedig az intézmény igazgató-helyettese volt. A Premontrei Gimnáziumban 14 évig – 9 éven át tartó igazgatóhelyettesség mellett – a matematika-fizika munkaközösség vezetője volt. Rendszeresen szervezett a város általános és középiskolai matematika tanárainak szakmai összejöveteleket.
Gödöllő város képviselő-testülete a városban végzett több évtizedes kimagasló szakmai és példaértékű nevelő munkája elismeréséül 1999-ben a Gödöllő Gyermekeiért, Ifjúságáért Díjat adományozta.
A Török Ignác Gimnáziumért Alapítvány több évtizedes kimagasló munkájának elismeréséül 1996-ban emlékgyűrűt, a Premontrei Gimnázium az újraalapítás 10. évfordulóján, 2002-ben pedagógiai munkájáért és az iskola újjászervezéséért emlékérmet adományozott neki.
Kiváló szakmai munkájának elismeréseként 1990-ban a Kiváló Pedagógus Díjat, 1992-ben a Bolyai Társulat Beke Manó-díját kapta meg.
A katolikus közoktatásért végzett iskolateremtő munkájáért 1997-ben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Szent Gellért Érdemérmét vehette át.
2006- ban Ericsson-díjjal jutalmazták a matematika tantárgy kimagasló szintű oktatásáért és népszerűsítéséért.
2017-ben Gödöllő Város Önkormányzat kiemelkedő pedagógiai munkája elismeréseként Gödöllő város díszpolgára címet adományozott számára.
2018-ban a Bárdy Péter – díj kitüntetettje volt.
Vancsó Imrénét Gödöllő  Város Önkormányzata saját halottjának tekinti.

Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás