Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

Gödöllő és Erzsébet királyné Monzában

2018_10_monza02

Magyarország milánói főkonzulátusának közbenjárásával és segítségével október 1-jén megnyílt a Gödöllői Királyi Kastély reprezentatív időszaki kiállítása a monzai királyi palotában.

Az Erzsébet királyné halálának 120. évfordulója alkalmából összeállított „utazó” kiállítás a királyné magyar vonatkozásaira fókuszál.

A látogatók közelebbről megismerhetik Gödöllőt, ami mindig menedéket és kikapcsolódási lehetőséget biztosított Erzsébet számára a legboldogtalanabb éveiben is, és a magyar udvartartását, amelynek tagjaira minden helyzetben számíthatott.

A kiállításon a királyné és magyar környezetének eredeti, személyes tárgyait is megtekinthetik a látogatók. Emellett nagy érdeklődésre tarthatnak számot az öltözködésével divatot teremtő Erzsébet ruháinak pontos rekonstrukciói, amelyeket Czédly Mónika és Kralovánszky Mária készített.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. által máig gyártott Gödöllő-mintás porcelánok néhány darabja idézi meg a számára egykor készített készletet.

A tárlat a gyerekek számára is tartogat felfedezni valókat, külön mesekuckó készült a számukra, játékokat rejtő utazóládával, meseszőnyeggel, óriás mesekönyvvel.

A felnőtteket filmes és olvasósarok várja, ahol további ismereteket szerezhetnek Erzsébet magyarországi kultuszának központjáról, a gödöllői kastélyról.

A bemutatót nagyszabású, látványos rendezvény keretében Csiszár Jenő milánói főkonzul és dr. Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély ügyvezető igazgatója nyitotta meg. A tárlat október elsejétől november végéig látható Monzában, ezt követően a tervek szerint újabb helyszínekre „utazik” majd.

 

Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás