Gödöllői polgármesteri hivatal

Kiemelt hírek

Gödöllő város útjainak és lakókörnyezetének védelméről, a település egyes területeire való behajtás rendjéről és a fizetendő díjakról

highway traffic - motion blurred truck on a highway/motorway/spe

Gödöllő Város Önkormányzata döntött a Gödöllő Város útjainak és lakókörnyezetének védelméről, a település egyes területeire való behajtás rendjéről és a fizetendő díjakról szóló 14/2021. (V. 17.) számú önkormányzati rendelet elfogadásáról.

A szabályozás célja, hogy a Gödöllő város tulajdonában álló utaknak az állapota a behajtást korlátozó intézkedések bevezetésével ne romoljon olyan ütemben, ahogyan az az elmúlt években megfigyelhető volt, és az útfenntartási hozzájárulási díjból befolyt bevételből a helyi közutak felújítása és karbantartása megtörténhessen. Gödöllő Város közigazgatási területén több olyan út, útszakasz is van, amelynek teherbírását átlagos lakossági használatra tervezték, azonban – elsősorban fuvarozási és építési tevékenységek során – gyakran használják nagy, 20 vagy akár 30 tonnát meghaladó össztömegű gépjárművek, teherautók is. A rendelet szabályozása alapján kizárólag engedéllyel és csak a legszükségesebb esetekben terhelnék meg nagyobb összetömegű járművek a védendő utakat, az egyes behajtási engedélytípusok bevezetése pedig ennek a célnak az egyik legmeghatározóbb jogintézményévé válhat.

A rendelet területi hatálya nem terjed ki a Dózsa György útra, az Isaszegi útra, a Köztársaság útra, Állomás utcára és a Szabadság útra, valamint a közforgalom elől el nem zárt magánutakra, kizárólag a Gödöllő Város Önkormányzata által kezelt közutakra.

A közúti közlekedésről szóló törvény és a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ rendelet) lehetővé teszi, hogy azon utat, amely nem bírja a súlyterhelést, a tulajdonos (önkormányzat) súlykorlátozással védje. Lehetőség van emellett a súlykorlátozás olyan módon történő alkalmazására is, hogy engedéllyel ezekre a védett helyi közutakra is be lehessen hajtani.

Az önkormányzati rendelet mindenekelőtt

 • a védett utakra történő behajtás feltételeit,
 • az engedély kiadásának feltételeit,
 • az út használatáért fizetendő útfenntartási hozzájárulás mértékét,
 • az engedélyezés menetét és a
 • speciális behajtási engedélyekre vonatkozó külön szabályokat tartalmazza.

Az engedély 1 napra, 7 napra, 30 napra, fél évre vagy 1 évre adható ki. Az engedély díjköteles, a kérelmezőnek az engedély hatálya, illetve a kérelemmel érintett jármű legnagyobb össztömege alapján, a lenti kedvezmények esetleges igénybevétele mellett útfenntartási hozzájárulási díjat kell megfizetni.

Az útfenntartási hozzájárulás mértékét a rendelet úgy határozza meg, hogy a fuvarozók, építtetők lehetőség szerint inkább többször, kisebb gépjárművekkel, mint ritkábban, de nagyobb súlyú teherautókkal szállítsák az építési anyagot a súlykorlátozássál védett utakon. Ennek nyilvánvaló oka, hogy a többszöri, de kisebb terhelés kisebb eséllyel okoz kárt az utakban.

A rendelet az alábbi kedvezmények igénybevételére ad lehetőséget:

 • Helyi vállalkozókat megillető 50 %-os díjkedvezmény az éves díjból
 • Helyi tulajdonosokat, üzembentartókat megillető 75 % díjkedvezmény az éves díjból, ha kizárólag a telephely megközelítése és elhagyása cél
 • Mentesség a rendelet hatálybalépése előtt megkezdett önkormányzati beruházások esetében
 • Mezőgazdasági célú mentesség (mely az engedély kiváltásának kötelezettsége alól nem mentesít)

Speciális behajtási engedélytípusok:

 • a vállalkozói behajtási engedély (elsősorban olyan nagyvállalkozók és cégek számára, akik a tevékenységük végzéséhez szükséges összes, de legalább 5 darab tehergépkocsira kérnek behajtási engedélyt)
 • a szállítási behajtási engedély (a behajtással érintett ingatlan tulajdonosának vagy használójának kérelmére a behajtás céljaként megvalósítandó tevékenységhez köthető tehergépkocsira kiadható behajtási engedély).

A behajtási engedély kiváltására vonatkozó kérelmeket 2021. június 15-ével lehet benyújtani, az engedélyek kiadása 2021. július 1-jével, az engedély alapján történő úthasználat hatályba lépésével kezdődik.

Az útfenntartási díjfizetésre vonatkozó kötelezettség pedig 2022. január 1-jével lép hatályba.

A behajtási engedély iránti kérelmet

 • formanyomtatványon, postai úton vagy személyesen lehet leadni Gödöllő Város Önkormányzatának ügyfélszolgálatán – kérelmek letölthetők itt
 • a Gödöllő Káptalan alkalmazáson keresztül a Gödöllő Káptalan felületen a kérelem kitöltése automatizált rendszerben, ügyfeleket segítő űrlapkitöltő formában történik, a kérelem beadása azonban cégkapun/ ügyfélkapun keresztül zajlik Gödöllő Káptalan alkalmazás
 • e-papir felületen keresztül – Kattintson ide

lehet benyújtani.
vonatkozó rendelet honlapunkon itt érhető el.

Dr. Kiss Árpád s.k.
Gödöllő Város Jegyzője

Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás
Hozzászólások
Megszakítás