Kiemelt hírek

Gödöllő város útjainak és lakókörnyezetének védelméről, a település egyes területeire való behajtás rendjéről és a fizetendő díjakról

highway traffic - motion blurred truck on a highway/motorway/spe

Gödöllő Város Önkormányzata döntött a Gödöllő Város útjainak és lakókörnyezetének védelméről, a település egyes területeire való behajtás rendjéről és a fizetendő díjakról szóló 14/2021. (V. 17.) számú önkormányzati rendelet elfogadásáról.

A szabályozás célja, hogy a Gödöllő város tulajdonában álló utaknak az állapota a behajtást korlátozó intézkedések bevezetésével ne romoljon olyan ütemben, ahogyan az az elmúlt években megfigyelhető volt, és az útfenntartási hozzájárulási díjból befolyt bevételből a helyi közutak felújítása és karbantartása megtörténhessen. Gödöllő Város közigazgatási területén több olyan út, útszakasz is van, amelynek teherbírását átlagos lakossági használatra tervezték, azonban – elsősorban fuvarozási és építési tevékenységek során – gyakran használják nagy, 20 vagy akár 30 tonnát meghaladó össztömegű gépjárművek, teherautók is. A rendelet szabályozása alapján kizárólag engedéllyel és csak a legszükségesebb esetekben terhelnék meg nagyobb összetömegű járművek a védendő utakat, az egyes behajtási engedélytípusok bevezetése pedig ennek a célnak az egyik legmeghatározóbb jogintézményévé válhat.

A rendelet területi hatálya nem terjed ki a Dózsa György útra, az Isaszegi útra, a Köztársaság útra, Állomás utcára és a Szabadság útra, valamint a közforgalom elől el nem zárt magánutakra, kizárólag a Gödöllő Város Önkormányzata által kezelt közutakra.

A közúti közlekedésről szóló törvény és a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ rendelet) lehetővé teszi, hogy azon utat, amely nem bírja a súlyterhelést, a tulajdonos (önkormányzat) súlykorlátozással védje. Lehetőség van emellett a súlykorlátozás olyan módon történő alkalmazására is, hogy engedéllyel ezekre a védett helyi közutakra is be lehessen hajtani.

Az önkormányzati rendelet mindenekelőtt

 • a védett utakra történő behajtás feltételeit,
 • az engedély kiadásának feltételeit,
 • az út használatáért fizetendő útfenntartási hozzájárulás mértékét,
 • az engedélyezés menetét és a
 • speciális behajtási engedélyekre vonatkozó külön szabályokat tartalmazza.

Az engedély 1 napra, 7 napra, 30 napra, fél évre vagy 1 évre adható ki. Az engedély díjköteles, a kérelmezőnek az engedély hatálya, illetve a kérelemmel érintett jármű legnagyobb össztömege alapján, a lenti kedvezmények esetleges igénybevétele mellett útfenntartási hozzájárulási díjat kell megfizetni.

Az útfenntartási hozzájárulás mértékét a rendelet úgy határozza meg, hogy a fuvarozók, építtetők lehetőség szerint inkább többször, kisebb gépjárművekkel, mint ritkábban, de nagyobb súlyú teherautókkal szállítsák az építési anyagot a súlykorlátozássál védett utakon. Ennek nyilvánvaló oka, hogy a többszöri, de kisebb terhelés kisebb eséllyel okoz kárt az utakban.

A rendelet az alábbi kedvezmények igénybevételére ad lehetőséget:

 • Helyi vállalkozókat megillető 50 %-os díjkedvezmény az éves díjból
 • Helyi tulajdonosokat, üzembentartókat megillető 75 % díjkedvezmény az éves díjból, ha kizárólag a telephely megközelítése és elhagyása cél
 • Mentesség a rendelet hatálybalépése előtt megkezdett önkormányzati beruházások esetében
 • Mezőgazdasági célú mentesség (mely az engedély kiváltásának kötelezettsége alól nem mentesít)

Speciális behajtási engedélytípusok:

 • a vállalkozói behajtási engedély (elsősorban olyan nagyvállalkozók és cégek számára, akik a tevékenységük végzéséhez szükséges összes, de legalább 5 darab tehergépkocsira kérnek behajtási engedélyt)
 • a szállítási behajtási engedély (a behajtással érintett ingatlan tulajdonosának vagy használójának kérelmére a behajtás céljaként megvalósítandó tevékenységhez köthető tehergépkocsira kiadható behajtási engedély).

A behajtási engedély kiváltására vonatkozó kérelmeket 2021. június 15-ével lehet benyújtani, az engedélyek kiadása 2021. július 1-jével, az engedély alapján történő úthasználat hatályba lépésével kezdődik.

Az útfenntartási díjfizetésre vonatkozó kötelezettség pedig 2022. január 1-jével lép hatályba.

A behajtási engedély iránti kérelmet

 • formanyomtatványon, postai úton vagy személyesen lehet leadni Gödöllő Város Önkormányzatának ügyfélszolgálatán – kérelmek letölthetők itt
 • a Gödöllő Káptalan alkalmazáson keresztül a Gödöllő Káptalan felületen a kérelem kitöltése automatizált rendszerben, ügyfeleket segítő űrlapkitöltő formában történik, a kérelem beadása azonban cégkapun/ ügyfélkapun keresztül zajlik Gödöllő Káptalan alkalmazás
 • e-papir felületen keresztül – Kattintson ide

lehet benyújtani.
vonatkozó rendelet honlapunkon itt érhető el.

Dr. Kiss Árpád s.k.
Gödöllő Város Jegyzője

Share on facebook
Megosztás Facebookon.
Share on email
Küldd el emailben
Share on print
Nyomtatás
Hozzászólások
Fontos közlemény: Gödöllő város útjainak és lakókörnyezetének védelméről, a település egyes területeire való behajtás rendjéről és a fizetendő díjakról
This is default text for notification bar
Skip to content