Hírek

Hegedűs Gyula megérkezett Gödöllőre

Hegedűs Gyula megérkezett Gödöllőre

A Hegedűs Gyula kiállítás megnyitójával kezdődött meg a Színházak Éjszakája gödöllői programja a Művészetek Házában. Az esemény egyben az intézmény új névadó ünnepsége is volt, 2020-tól ugyanis a kiváló színész nevét viseli majd az intézmény.
Hegedűs Gyula nemcsak korának kiemelkedő színésze volt, hanem kormányfőtanácsos is, aki megkapta a Budapesti Színészek Szövetsége örökös tiszteletbeli elnöke címet. Máriabesnyői nyaralójában a kor legnagyobb színészei fordultak meg. 1931. szeptember 21-én bekövetkezett halála után itt helyezték örök nyugalomra.
A kiállításmegnyitón Gémesi György polgármester elmondta, az intézmény 2020-tól viselheti a Hegedűs Gyula Színház és Művészeti Központ nevet, amiről a képviselő-testület szeptember 19-ei ülésén hozott döntést. Gödöllőn a tizenhárom kiemelt művészeti csoporton és mintegy ötven művészeti közösségen négy színházi műhely működik, melyek jelentősen hozzájárulnak a város kulturális sokszínűségéhez. Kijelentette: Büszke arra, hogy a kultúra meghatározó része Gödöllő arculatának.
Gémesi György és Kovács Balázs, az intézmény igazgatója a megnyitó keretében látták el kézjegyükkel a Hegedűs Gyula Színház és Művészeti Központ alapító okiratát; rajtuk kívül Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművész, Oszvald Marika Kossuth-díjas operetténekes is aláírta az okiratot.
Kovács Balázs elmondta: a névváltoztatás egy 2013-ban elindult folyamat része, s olyan nevet akartak választani, ami kötődik Gödöllőhöz. A településen számos neves művész megfordult, sokaknak volt itt nyaralója, de közülük leginkább Hegedűs Gyula vallotta magát ide tartozónak, akinek végső nyughelye is itt, a máriabesnyői temetőben található.
A kiállítás színházi fotók, videó- és hanganyagok segítségével mutatja be a kiváló színművész pályáját és gödöllői emlékeit. A megnyitóhoz kapcsolódóan Gajdó Tamással, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tudományos főmunkatársával L. Péterfi Csaba beszélgetett Hegedűs Gyuláról. Ennek során az érdeklődők bepillanthattak a színfalak mögé, részletek hangzottak el a kortársak, Fedák Sári és Kosztolányi Dezső róla szóló visszaemlékezéseiből.
Gajdó Tamás úgy fogalmazott: Bár Hegedűs Gyula kora legnagyobb színésze volt, mégis néhány év alatt elfeledte őt a közönség és saját színháza, a Vígszínház sem igyekezett ápolni az emlékét. Ez a kiállítás a színészi mulandóságot igyekszik semmissé tenni. Az intézmény egy arra méltó színész nevét fogja viselni.
L. Péterfi Csaba elmondta, az emlékkiállítás ezzel nem ér véget. Bár a művész máriabesnyői villája már nem áll, megmenekült azonban annak a padnak egy része, ami az épület előtt állt, és amit egy korabeli fotón meg is örökítettek. A képen Hegedűs Gyula feleségével és kutyájával látható. A tervek között szerepel, hogy a padhoz elkészüljön a színész szobra is. Ennek felállításának kiváló apropója lehet, hogy jövőre lesz Hegedűs Gyula születésének 150. évfordulója.

Share on facebook
Megosztás Facebookon.
Share on email
Küldd el emailben
Share on print
Nyomtatás

Hozzászólások

Fontos közlemény: Gödöllő város útjainak és lakókörnyezetének védelméről, a település egyes területeire való behajtás rendjéről és a fizetendő díjakról
This is default text for notification bar
Skip to content