Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

Hulladékgazdálkodás: A katasztrófavédelem megkapta a tájékoztatást

2018_10_zold03

Október 29-én reggeltől felfüggesztette a lakossági hulladék begyűjtését és elszállítását a Zöld Híd B.I.G.G. Zrt. A kialakult helyzetről a 116 település önkormányzati társulása által működtetett cég Ökörtelek-völgyi Hulladékkezelő Központjában tájékoztatta a sajtót Gémesi György, az önkormányzati társulás elnöke, Gödöllő polgármestere és Gyenes Szilárd, a Zöld Híd ügyvezető igazgatója. Az eseményre meghívták a katasztrófavédelem és a Nemzeti Hulladékgazdálkodást Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. képviselőit is, ők azonban nem képviseltették magukat.

Gémesi György elmondta: a kialakult helyzetről értesítették a katasztrófavédelmet, az elmúlt napokban folyamatosak voltak a tárgyalások, s mivel minden tájékoztatást megkaptak, feltehetően dolgoznak azon, hogy a térségben a jogszabályoknak megfelelően ellássák a szolgáltatást. Emlékeztetett rá, hogy erre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is ígéretet tett a Kormányinfón.

Ehhez kapcsolódva reagált Gulyás Gergelynek az ügyben tett azon kijelentésére, miszerint „nem engednek az üzleti érdekű zsarolásoknak”. Az önkormányzati társulás elnöke kijelentette: „ Nem tudom, hogy mit tudunk mi zsarolni. Nem kívánunk beleszólni az árba, a rezsicsökkentésbe, abba a hat extra adóba, ami terheli a szolgáltatást 2012 óta. Ha a pénz megérkezik az NKHV Zrt-től, akkor a cég el tudja látni a feladatát.”

Egyúttal emlékeztetett rá, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodást Koordináló és Vagyonkezelő ZRT. megjelenésével teljesen átalakult a hulladékgazdálkodás szerkezete és működtetése. Az ehhez létrehozott új jogszabályi háttér pedig úgy rendelkezik, hogy a lakosság nem a szolgáltatóval – esetünkben a Zöld Híddal – hanem az NHKV Zrt-vel állnak szerződésben, így a befizetett díj oda folyik be. Ebből a pénzből oszt azután vissza az NHKV a szolgáltatónak.

A jelenlegi helyzetet és a meghozott intézkedéseket Gyenes Szilárd ismertette. Az igazgató elmondta, munkatársai, akik az óvodákból, iskolákból és az egészségügyi intézményekből még meg tudják oldani a hulladék begyűjtését – amíg el nem fogy a benzin – jelenleg is dolgoznak, a többiek pedig szintén megjelentek a munkahelyükön, és várják, megérkezzen a feladatellátáshoz szükséges pénz.

A múlt hét pénteken tartották meg a Katasztrófavédelem Országos Parancsnokságán az első tárgyalást, ami korrekt légkörben zajlott. Minden szükséges adatot megadtak, kijelölték a kapcsolattartókat és javaslatot tett arra is, hogy a katasztrófavédelem bevonásával hogyan tudnák orvosolni a kialakult helyzetet. Erre azonban nem érkezett semmilyen reakció.

Emellett ma reggel ismét felhívta az NHKV Zrt-t, beküldte a számlákat és kérte, hogy utalják át a szükséges forrásokat. Egyúttal értesítette a Pest- és a Nógrád megyei kormányhivatalok vezetőit annak érdekében, hogy minél előbb megszűnjön a jelenlegi állapot.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ha a területen lévő hulladék 3 napig halmozódik, akkor 3 – 4 hét alatt tudják bepótolni az elmaradt szállításokat, egy hét elmarad szállítás esetén az több mint 2 hónapi munkát jelent, ha ehhez külső segítséget nem kapnak.

Mint mondta, a dolgozók munkabérét ügyvédi letétbe helyeztette, mert elfogadhatatlannak tartja, hogy azok az emberek, akik hóban, fagyban, esőben , nyári melegben kint végzik a munkájukat, ne kapják meg a bérüket.

Értesítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetőjét, hogy feltehetően nem tudják fizetni a közterheket, így a cég részletfizetési lehetőséget kapott áfa és lerakási járulék ügyben. Ez azonban még mindig azt jelenti, hogy tízmillió forint közterhet kellene a hónap végéig átutalniuk – ez pedig nem áll rendelkezésre.

Hogy az új rendszer milyen gazdasági helyzeteket eredményez, arra példaként hozta fel, hogy a hulladéktároló betelt, s nagyjából négyszáz millió forintból meg lehetett volna építeni egy új depót. Ám mivel ez most állami közbeszerzési pályázaton keresztül lehetséges, még a kivitelező sincs meg. Ugyanakkor havi szinten 70-100 millió forintba kerül, hogy a hulladékot elszállítják a gyáli lerakóba. „Négy hónap költségével meg lehetett volna valósítani a lerakót. De ha így folytatódik, még két évig a bővítésből nem lesz semmi” – mondta az igazgató.

Gyenes Szilárd egyben felhívta a figyelmet arra is, ha a helyzetet nem sikerül rendezni, és a hulladék az utcákon marad, az súlyos közegészségügyi helyzethez vezethet.

Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás