Gödöllői polgármesteri hivatal

Adó és ingatlangazdálkodás

Idegenforgalmi adó -felfüggesztés megszűnése

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV.21.) Korm. rendelet az idegenforgalmi adóra a vonatkozó törvényi szabályokhoz képest az adózók számára lényegesen kedvezőbb anyagi és eljárásjogi rendelkezéseket fogalmazott meg. Eszerint az idegenforgalmi adót nem kellett megfizetnie a vendégnek, az adó beszedőjének pedig nem kellett beszednie és befizetnie a 2020. április 26. és a veszélyhelyzet vége közötti vendégéjszaka után.

Ezt a szabályt több veszélyhelyzeti jogszabály is továbbéltette. Az utolsó módosítást tartalmazó 319/2021. (VI.9.) Korm. rendelet az egyes, veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó gazdasági szabályokról szóló 498/2020. (XI.13.) kormányrendeletbe 2021. június 10-i hatállyal új, 2/B. §-t iktatott be, amely szerint az idegenforgalmi adófizetési kötelezettség felfüggesztése 2021. június 30-t követő időszakra megszűnik.

Erre figyelemmel 2021. július 1-jétől a vendégéjszakát eltöltő vendég köteles az idegenforgalmi adót (mértéke 300 Ft/vendégéjszaka/fő) a szállásadónak megfizetni. A szállásadó köteles a vendégtől az adót beszedni, a beszedett adóról a bevallást elkészíteni, az adóhatósághoz benyújtani és az adót befizetni.

Hozzászólások
Megszakítás