Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

Jubilál a Fővárosi Önkormányzat Gödöllői Idősek Otthona

2018_11bpotthon01

A Gödöllői Királyi Kastély Barokk Színházában tartották meg a Fővárosi Önkormányzat Gödöllői Idősek Otthona fennállásának jubileumi ünnepségét. Az intézményt 1958-ban alapította a Fővárosi Tanács VB., s működését a Grassalkovich Antal által építettet barokk kastélyban kezdte meg, ahonnan 1988-ban költözött át jelenlegi helyére, a Dózsa György útra, a korábbi Volán irodaházba.

Az ünnepségen Kovácsné Blaskó Mariann intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, majd Budapest Főváros Önkormányzata részéről dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes mondott megnyitó beszédet. Ebben méltatta az intézményben folyó munkát és köszönetét fejezte ki az ott dolgozóknak az általuk végzett szolgálatért.

Ezt követően dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere saját emlékeit elevenítette fel köszöntőjében. Mint elmondta, iskolásként sokszor megfordult az akkor még a kastélyban működő intézményben, ahol verset mondott az ott lakóknak, később pedig, ügyeletes orvosként nem egy alkalommal hívták, ha valaki rosszul lett az otthonban élők közül. Megemlékezett a kiköltözés időszakáról, majd megköszönte az intézmény dolgozóinak elkötelezett munkáját, a Fővárosi Önkormányzatnak pedig azt, hogy szívén viseli a Gödöllőn működő intézményt, és azt a hozzáállást, aminek eredményeként a színvonalas fejlesztések megvalósulhattak. Kijelentette: Gödöllő Önkormányzata is mindent megtesz, hogy segítse az ott folyó munkát.

A köszöntők sorát dr. Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély ügyvezető igazgatója zárta, aki úgy fogalmazott: A kastély és a szociális otthon kapcsolatát egyfajta kettősség jellemzi. Történetük szorosan összekapcsolódik, ugyanakkor mindkét intézmény számára pozitív eredménnyel járt a szétválás.

Hogy milyen volt a kastély abban az időszakban, amikor ott szociális otthon működött, azt Kaján Mariann muzeológus elevenítette fel fotók és egyéb dokumentumok segítségével, mintegy ízelítőt adva a kastélyban délután nyíló új időszaki kiállításból, ami az épületnek az 1950-es évektől az 1980-as évekig terjedő időszakát mutatja be.

Szintén ezt a kort idézte meg a Táncz-e Váty Partyzans zenekar, amely nosztalgia hangulatot teremtő slágereket szólaltatott meg.

Természetesen a szociális otthon jelenlegi mindennapjaiból is ízelítőt kaphattak az ünnepség résztvevői: Az ott zajló életet fotó összeállítás mutatta be, az intézmény munkatársaiból és lakóiból álló kórus és zenekar kíséretével.

A rendezvényen Dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra és Kovácsné Blaskó Marianna emléklapot adtak át az intézmény egykori és jelenlegi munkatársainak, valamint köszöntötték azokat az önkénteseket, akik rendszeresen segítik az otthon munkáját.

 

Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás