Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

Kék – Fekete – Piros: Katona Szabó Erzsébet első önálló kiállítása a GIM-házban

ksz01

Gondoljunk csak bele, hogy a Gödöllői Iparművészeti Műhely immár 21 éves fennállása során hány tárlatnak és kiállító művésznek adott otthont; ugyanakkor a hely megálmodójának és 2018-ig szakmai vezetőjének, Katona Szabó Erzsébet Ferenczy Noémi-díjas textilművésznek mindezidáig nem volt önálló tárlata a GIM-ben. Most viszont fordult a kocka: május 11-én megnyílt az a tárlat, ahol az Erdélyből áttelepült művész három színen keresztül mutatja be sokoldalú életművének egy-egy meghatározó darabját. A kiállítás kiemelt figyelmet fordít a művész gyökereire, vizuális nyelvét meghatározó élményeire. Ráadásul a tárlat, erre az előbb említett meghatározó élményre koncentrálva, installáción mutatja be a művész édesanyja, Bódis Erzsébet textilművész kalotaszegi gyűjteményének darabjait. A kiállítás további része Katona Szabó Erzsébet bőr- és papírkollázs alkotásaiból szemezget.
A megnyitón Hidasi Zsófia, a GIM-ház szakmai vezetője többek között elmondta, hogy ez egy kisebb életmű-kiállítás, ahol a művész elmúlt húsz évének lenyomata látható és megtekinthető; a legrégebbi mű 1999-es, a legfrisebb pedig idén készült. Katona Szabó Erzsébet fontosnak tartotta, hogy első önálló tárlatán édesanyja, Bódis Erzsébet alkotásai is megjelenjenek, így egy külön alkotóteremben láthatóak azok a művek, amik inspirálták Erzsébetet.
Gémesi György köszöntője után belga testvérvárosunk, Turnhout nyugalmazott polgármestere, Marcell Hendrickx – aki maga is műgyűjtő és csak ezért a kiállításért utazott Gödöllőre – mondta el megnyitó beszédét, aki kifejtette: 22 évvel ezelőtt jött először a városba, a GIM-házba, és ekkor találkozott egy művésszel, akit Katona Szabó Erzsébetnek hívtak. A műgyűjtés itt, Gödöllőn kezdődött a számára. Azóta a háza egy kis galériára hasonlít, főleg magyar alkotásokkal díszítve. Katona Szabó Erzsébet tíz műve található meg a házban, ami mindig Gödöllőt juttatja az eszébe.
Az eseményen Szalay Heni és Szabó Mátyás adott zenei kíséretet.
A kiállítás június 28-ig tekinthető meg.

Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás