Gödöllői polgármesteri hivatal

Hírek

Településüzemeltetés és fenntarthatóság

2018_10_mosz08

Új, környezetbarát innovációs megoldások a településüzemeltetésben és fenntarthatóságban címmel rendezett tanácskozást a Magyar Önkormányzatok Szövetsége ma délelőtt a Zöld Híd Hulladék Központban, Ökörtelek-völgyben.

Dr. Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere köszöntője után a hulladékgazdálkodás időszerű kérdéseiről tartott előadást Gyenes Szilárd, a Zöld Híd BIGG NKft. megbízott ügyvezetője, majd a korszerű hulladékgazdálkodás eszközeiről szólt Hohn Krisztina országgyűlési képviselő. Gellért Miklós a SZIKE egyesület részéről a komposztálás jelentőségét méltatta.

A Magyar Víz-és Szennyvíztechnikai Szövetség tevékenységéről a fenntartható települési vízgazdálkodás szolgálatában címmel Sinka Attila főtitkár adott tájékoztatót.  A Leblanc Illuminations cég képviseletében a díszkivilágításról és fénydekorációról tartott előadást Égető Ildikó ügyvezető igazgató. Végezetül az Andreas Stihl Kereskedelmi Kft gép és eszköz bemutatójára került sor Bodor László műszaki munkatárs vezetésével.

Dr. Gémesi György köszöntőjében ismertette az 1991-ben alakul MÖSZ hazai és európai uniós érdekképviseleti munkáját, szólt a legújabb, az Általános adatvédelmi rendeletről (GDPR) meghirdetett konferenciasorozatról is.

Gyenes Szilárd a hulladékgazdálkodásról elmondta, hogy ez az a terület, ahol az állampolgárok a legközvetlenebbül védhetik a környezetüket, hiszen például a szelektív gyűjtés a portákon kezdődik.  Ugyanakkor itt reagálnak a leggyorsabban a negatív jelenségekre. Miután a Zöld Híd kényszerűségből felfüggesztette a zöld hulladék elszállítását, az emberek a kommunális hulladékba is belekeverik azt. Felidézte, hogy a kilencvenes években közel 2500 szemétlerakó volt az országban. Európai Uniós forrásokból ezek döntő részét felszámolták. A hulladékgazdálkodás önkormányzati feladata azonban az utóbbi években átcsúszott állami és önkormányzati feladatellátásba. Mint elmondta, ahogyan kiszorulnak ebből az ágazatból az önkormányzatok, úgy lesz egyre rosszabb a szolgáltatás minősége. Ezért úgy véli, előbb-utóbb ismét az önkormányzatoknak kell, hogy döntő szavuk legyen a hulladékgazdálkodásban.

A korszerű hulladékgazdálkodás alapvetően egyéni és társadalmi együttműködési készség, egyéni, családi és közösségi környezeti elkötelezettség és felelősség vállalás kérdése, hangsúlyozta előadásában Hohn Krisztina. Fontos cél, hogy a fogyasztótól a hulladéktárolók irányába tartó hulladék mennyiség csökkenjen. Egy ország tisztaságát nem csupán a hulladékot önként vagy hivatásból gyűjtők számának növelésével, hanem a polgárok környezettudatosságának erősítésével, a jó és pontos ellátó rendszer kiépítésével és üzemeltetésével lehet elérni. Ma úgy tűnik, szembe megyünk a megoldással. A mai irány a központosítás, melyben csökken a helyi közösségek, önkormányzatok szerepe. Nem csupán az önrendelkezés, önellátás, hanem a hulladékgazdálkodás területén is.

Gellért Miklós arra hívta fel a figyelmet, hogy a növényi szerves anyagok körfogása természetes folyamat. Kertünk is a természet része, ott is ennek a körfogásnak kell uralkodnia a zöld hulladék komposztálásával.

Sinka Attila elmondta, hogy a MASZESZ a települési vízgazdálkodásban érintett szereplők összefogásának fóruma, amelyben együttesen keresik a megoldásokat a felmerülő problémákra ipari cégek, minisztériumok, tudományos és oktatási intézmények, érdekképviseletek. A vízi infrastruktúra a legfontosabb, a legrégibb, a „legdrágább” és a leghosszabb életciklusú infrastruktúra elem.

A Leblanc Illuminations cégről a résztvevők megtudhatták, hogy olyan üzleti vállalkozás, amely környezettudatos és tevékenységével a társadalmi felelősségvállalásban is kitűnik. A Stihl gyakorlati bemutatóján elektromos és benzinmotoros eszközök garmadáját mutatták be, működés közben is.

Megosztás Facebookon.
Küldd el emailben
Nyomtatás

Hozzászólások

Megszakítás